• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • А.Кінах: «В Польщі багато симпатиків України, тих, хто не підтримує «антибандерівський» закон – цей фактор треба використовувати»

    Опубликовано: 2018-02-19 15:08:02

    У пошуку історичної правди треба бути і гнучкими, і обережними, і професійними, весь час наголошуючи на тому, що об’єднує наші народи, а не роз’єднує. Тим більше мова йде про доброго стратегічного партнера України – Польщу, тому долати напруження щодо трактування історичної пам’яті потрібно обом сторонам. Скандальний закон про Інститут національної пам'яті Польщі, який карає за заперечення злочинів українських націоналістів, є популістичним кроком тамтешніх правих сил, спрямованим на отримання політичних дивідендів перед виборами. Факт підписання «антибандерівського» закону президентом Польщі не матиме позитивного  впливу на розвиток нашого  партнерства. Але ці  питання треба вирішувати –  як на рівні політикуму, так і громадських організацій, залучаючи  міжнародну спільноту, експертів, істориків тощо. Відомо, що методи народної дипломатії інколи  бувають більш дієвими, ніж офіційні.   Адже маніпулювання історичними фактами ніколи не означало конструктивного діалогу між державами. На цьому наголосив екс-прем’єр-міністр, президент УСПП Анатолій Кінах  в ефірі національного ТВ.
    «Підписаний польським президентом закон я однозначно не підтримую. Маю сподівання, що Конституційний суд Польщі, куди він направлений, зробить правильний висновок. Адже, зрештою, є здоровий глузд та європейські норми. Втім, щоб нівелювати цю ситуацію і її наслідки, потрібна робота обох сторін. Тут необхідно поглиблювати комунікації на рівні народної, суспільної дипломатії, підключити істориків, науковців, культурологів, які б шукали історичну правду, а не маніпулювали фактами і почуттями народів», – завважив А.Кінах.
    Президент УСПП неодноразово бував у Варшаві, спілкуючись із представниками уряду та парламенту цієї країни, а також бізнесом, громадськими діячами тощо. Він запевняє: у Польщі багато прихильників України, які розуміють стан речей та не підтримують «антибандерівський» закон чи подібні йому заяви. Саме на них, а також міжнародну спільноту, українських активістів треба спиратися, щоб сформувати критичну масу людей, які вплинуть на розвиток відносин, пошук компромісу.
    «При цьому національною честю не можна поступатись – це межа, за яку не переходять. Україні слід наразі сконсолідуватися навколо захисту своєї історії, своїх національних інтересів, не використовувати цю проблему з точки зору політичних дивідендів з прицілом на вибори, а показати чітку державницьку позицію і почати врешті адекватно реагувати. Комунікації мають бути налагоджені, і в цьому треба спиратись не тільки на політикум, а й на громадянське суспільство та експертів», – підкреслив лідер ділової спільноти України.
    А. Кінах переконаний, що помилкою тут була, до прикладу, заборона пошуку могил та ексгумації тіл поляків, що полягли колись на нашій території.
    «Це що, загрожувало б нашій національній безпеці? Надміру емоційним співрозмовникам нагадую: над могилами не мітингують, а моляться», – підкреслив президент УСПП.
    «Польща завжди була, і маю надію, буде нашим стратегічним партнером. Треба, щоб історики, а не політики, працювали над пошуком правди. І на часі не маніпулювати минулим, а думати про теперішнє і майбутнє», - підсумував А. Кінах.

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.