• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Для економічної стабільності Україна повинна продовжити співробітництво з МВФ в 2018 році

    Опубликовано: 2018-01-24 15:18:54

    Затримка з реалізацією програми з МВФ залишається фактором ризику для України. Від переможних реляцій від кожного траншу до кризи в стосунках із міжнародним донором – такі  крайнощі дуже позначаються й на курсі національної валюти, яка значно «просіла» лише за останній місяць, й  створюють труднощі із залученням зовнішніх  інвестицій. Нагадаємо, борг країни уже перевищив 12 млрд. доларів, і без продовження участі в програмі МВФ розв’язати ситуацію буде складно.

    В УСПП закликали урядовців та парламент продовжити конструктивне співробітництво з Міжнародним валютним фондом, знаходячи баланс між національними інтересами та тими вимогами, які виставили кредитори.

    «Допомога МВФ була вкрай необхідною і допомагала стабілізації грошово-валютної системи,  скороченню дефіцитності – бюджету, Пенсійного фонду, більш ефективній боротьбі із корупцією тощо. Все це позитивні речі, які створювали підґрунтя для того, щоб допомагати  виводити  економіку на стале зростання. Яким чином досягти цих показників – внутрішнє завдання, яке має бути виконано із врахуванням реалій України та стану всіх її систем. Нам потрібен діалог із МВФ та професійне партнерство, а не бездумні обіцянки заради транш або ж навпаки – погіршення стосунків та виключення із програми підтримки», – наголосив президент УСПП Анатолій Кінах.

    Він нагадав, що за планом співпраці України і МВФ до кінця року ми могли б  отримати ще 8 траншів на загальну суму близько $ 9 млрд. Поза тим,  Національний банк спрогнозував: раніше другого кварталу допомоги чекати не варто, а якщо гроші не надійдуть до кінця червня, то нинішній етап співробітництва з МВФ і зовсім припиниться.

    В УСПП кажуть: якщо таке трапиться, то Україна буде змушена знижувати свої золотовалютні резерви, щоб утримати інфляцію, або ж свідомо піти на девальвацію гривні. Державна казна і так відчуває дефіцит, зростання економіки незначне,  а рівень життя людей невисокий, тому що принесе така напруженість в стосунках з кредиторами – можна лише здогадуватись.

    «Співпраця з МВФ – показник стабільності економіки та своєрідна гарантія для закордонних інвесторів, що тут все гаразд  і можна вкладати свої кошти хоча б на середньострокову перспективу. Окрім того, це – «ковток кисню» для держави  з тим, щоб вона – уряд,  парламент,  бізнес, громадське суспільство –  проводило  необхідні соціально-економічні реформи. Щоб поступово вибиратися із боргової ями, нам потрібне зростання ВВП мінімум на 6-8% в рік. Транші могли б допомагати  зробити такі перетворення. Інша річ, що потрібен фаховий діалог із нашими партнерами, слідування національним інтересам, а не погіршення відносин та загроза розриву співпраці», – переконаний Анатолій Кінах.

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.