• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Відтепер керівники на посади державних та комунальних підприємств охорони здоров’я будуть призначатися через конкурси

    Опубликовано: 2018-01-24 08:43:02

    Урядово-громадська ініціатива «Разом проти корупції» вітає набуття чинності  Кабміном України Порядку проведення конкурсу на зайняття посади керівника державного або комунального закладу охорони здоров’я.

    Фахівці ініціативи протягом останнього року, як співавтори процедури, приймали активну участь в постатейних обговореннях та відстоювали ключові позиції, які мали бути зазначені в прийнятому документі. У результаті жвавих обговорень та дискусій вдалося напрацювати інструмент, що суттєво знижує ризики маніпуляцій та зловживань у сфері призначення головних лікарів медичних закладів. Зокрема, новий порядок передбачає:

    1.     Участь представників громадськості у процесі відбору. Неурядові експерти будуть входити до складу конкурсних комісій разом із представниками органу управління та трудового колективу.

    2.     Високий рівень компетентності кандидатів як управлінців, оскільки окрім стандартного переліку документів кандидат(ка) має подавати пропозицію, яка може містити проект плану розвитку закладу на середньострокову перспективу (3-5 років). Зазначений документ, зокрема, повинен передбачати план реформування закладу протягом одного року, пропозиції щодо залучення інвестицій для розвитку закладу тощо. Ці пропозиції мають бути представлені конкурсній комісії, яка врахує відповідність учасника та його стратегічних планів встановленим нормам. А отже, члени комісії не зможуть безпідставно «зрізати» кандидатуру.

    3.     Можливість для громадськості перевірити електронні декларації кандидатів, що суттєво зменшить ризик призначити на посаду корупціонера.

    4.     Відеозапис засідань комісії із наступним оприлюдненням. Голосування членів конкурсних комісій буде фіксуватися поіменно, що також знижує ймовірність прийняття суб’єктивного рішення з боку кожного з них.

    Але для того, щоб реалізація положень акта дійсно мінімізувала корупційні ризики під час здійснення призначень на вакантні посади керівників державних та комунальних закладів охорони здоров’я, треба провести ще багато роботи.

    «Незалежна громадськість в будь-якому разі буде в меншості складу конкурсних комісій, - зазначає керівник нормопроектувального напрямку «Разом проти корупції» Михайло Серебряков. - Отже, професійній спільноті треба ретельно моніторити процес формування конкурсних комісій.

    МОЗ треба провести велику роз’яснювальну роботу з медиками, щоб останні усвідомили, що віднині вони можуть безпосередньо приймати участь у відборі головного керівника. Це співпадає з державною політикою децентралізації та автономізації медичних закладів.

    Також зберігається ризик того, що колективи продовжать або виконувати вказівки вищого керівництва, яке, безперечно, намагатиметься й надалі диктувати, якого кандидата підтримувати. У інших випадках, вони можуть підтримувати кандидата, який пропонуватиме їм певні преференції, які, до того ж, можуть не співпадати з реальними можливостями медичного закладу. Тому ми вважаємо, що МОЗ при підтримці громадськості та ЗМІ має донести до колективів закладів те, наскільки важливо, щоб вони підходили до цих конкурсів незалежно і професійно».

    Нагадаємо, наприкінці минулого тижня набрав чинності Порядок проведення конкурсу на зайняття посади керівника державного або комунального закладу охорони здоров’я.

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.