• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Вчені-атомники створюють комісію для встановлення джерела походження рутенію-106

    Опубликовано: 2017-11-24 15:20:50

    Вчені-атомники створюють комісію для встановлення джерела походження рутенію-106, виявленого європейськими та російськими системами екологічного моніторингу в атмосфері.
    У зв'язку з тим, що російська та європейська громадськість, а також ЗМІ висловили однозначний запит на встановлення джерела зафіксованого в атмосфері ряду держав ізотопу рутенію-106, вчені запропонували створити незалежну комісію.
    ІБРАЕ РАН (Інститут проблем безпечного розвитку атомної енергетики) та Російська національна комісія із захисту від радіаційного ризику, зазначивши, що зафіксовані в кінці вересня - на початку жовтня рівні рутенію-106 в атмосфері були на кілька порядків (до 10 000 разів) нижче дозволених обсягів, тобто абсолютно безпечними для людей і навколишнього середовища, проте, виступили з ініціативою створення незалежної групи вчених, які могли б встановити істину про причини появи цього радіонукліда.
    Нагадаємо, спочатку європейські служби екологічного моніторингу виявили в повітрі сліди радіоактивного ізотопу рутенію-106. Потім аналогічні результати були отримані і на території Росії.
    Рутеній-106 не існує в природі, його отримують для використання в медицині (обсяг напрацювання в Росії - 0,1 Кюрі в рік), а також для радіоізотопних джерел енергії (автономні енергоджерела для морських навігаційних маяків або для малих штучних супутників Землі). Тобто його появу в атмосфері можна пояснити тільки техногенною природою.
    Раніше в Держкорпорації «Росатом» підтвердили, що всі об'єкти атомної галузі Росії, включаючи енергоблоки АЕС, а також підприємства ядерного збройового комплексу працювали і працюють в штатному режимі. Ніяких радіаційних інцидентів на об'єктах галузі не зафіксовано. Радіаційний фон навколо всіх об'єктів атомної галузі Російської Федерації контролювався безперебійно, знаходиться в межах природних багаторічних значень і відповідає природному радіаційному фону. Відсутність зв'язку між появою рутенію-106 і діяльністю російських підприємств атомної галузі підтверджено всіма необхідними зовнішніми та внутрішніми перевірками.
    Проте, наукова і екологічна громадськість та ЗМІ зацікавлені у встановленні причин потрапляння цього ізотопу в атмосферу Землі. До складу комісії увійдуть представники російських та європейських наукових організацій, наглядових органів, фахівці-атомники, що володіють необхідною кваліфікацією і дослідницькими можливостями. Комісія повинна провести повторний аналіз первинних даних моніторингу контролю радіаційного стану, створити і верифікувати комп'ютерні моделі, які відновлюють картину поширення і руху повітряних мас. У разі необхідності - провести додаткові дослідження і перевірки. На цей час Інститут проблем безпечного розвитку атомної енергетики РАН вже висловив згоду стати координатором роботи зі створення комісії. Держкорпорація Росатом зі свого боку надасть все необхідне сприяння роботі комісії і буде інформувати громадськість про результати.

    Зовнішня прес-служба компанії «Росатом» в Україні

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.