• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • В Одесі обговорили проблеми документування осіб без громадянства, зокрема представників ромcької національної меншини

    Опубликовано: 2017-11-20 15:46:15

    У співпраці з УВКБ ООН Представник Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини Аксана Філіпішина побувала на Одещині, де є значна кількість місць компактного проживання ромів.

    Під час спілкування з представниками територіальних структурних підрозділів Міністерства юстиції України, Державної міграційної служби України та громадської організації «Десяте квітня» було з’ясовано, що найбільше проблем щодо документування ромів є в м. Березівці.

    З метою вивчення ситуації на місці  здійснено моніторинговий візит до м. Березівки, який засвідчив, що кількість представників ромської громади тут значно менша, ніж в Закарпатті, проте є як діти, так і дорослі, які не мають жодних документів.

    Відсутність взаємодії між територіальним органом юстиції, службою у справах дітей, управлінням освіти, охорони здоров’я призвели до того, що 7 дітей шкільного віку не мають свідоцтва про народження. Орган опіки та піклування жодного разу не порушував питання щодо захисту права цих дітей на ім’я та громадянство, що закріплено цілою низкою документів. Це, зокрема,  Конвенція ООН про права дитини та  Сімейний кодекс України.

    Окрім того, є і повнолітні особи, які неодноразово зверталися до територіальних підрозділів ДМС з метою вирішення питання їх документування. Проте роми вказують, що з ними не хочуть навіть спілкуватися, а самі вони не вміють писати і читати, відтак не можуть залишити заяву.

    Зважаючи на таку ситуацію, у м. Одесі відбулася спільна нарада за участю  представників УВКБ ООН, Представника Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини, першого заступника Голови Державної міграційної служби  України, представників Міністерства юстиції України, керівників структурних підрозділів ДМС, Мін’юсту, відділень безоплатної правової допомоги. Під час наради обговорювалися питання реалізації рекомендацій, які були напрацьовані ще в травні 2017 року, а також змін до законодавства, які б дали можливість спростити процедуру отримання документів особам без громадянства.

    Це питання і надалі залишається на контролі Уповноваженого з прав людини.

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.