• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Як розраховується нова пенсія?

    Опубликовано: 2017-11-08 15:14:03

    Верховна Рада від жовтня постановила «осучаснити» пенсії, ухваливши пенсійну реформу. Проте зміни торкнулися пенсіонерів по-різному: хтось отримав всього лише плюс пару сотень гривень, комусь нарахували – від тисячі гривень і більше, а декого «оновлення» пенсій взагалі не торкнулося. «Осучаснення» — це, по факту, часткова індексація, яка мала б відбуватися щороку, але не здійснювалася від 2014 року.

    «Публічний аудит» розібрався з новою методикою  нарахування пенсій та пояснює, за яким принципом українцям відтепер нараховують пенсії та як Урядовці вирішили «зекономити» на пенсіонерах, а про які категорії громадян взагалі «забули». Проте про все по черзі.
    За яким принципом пенсіонерам буде нараховуватися пенсія?

    Нарахування пенсії розрахували за формулою: стаж Х коефіцієнт Х середню з/п. Тільки-от реформою передбачено збільшення страхового стажу, необхідного для виходу на пенсію, та зниження вартості одного року страхового стажу з 1,35% до 1% від заробітної плати. Іншими словами, Уряд (автор закону – Кабмін) вирішив, що з 1 жовтня 2017 року кожен відпрацьований українцями рік коштуватиме дешевше. Для всіх – і діючих, і майбутніх пенсіонерів, незалежно від дати виходу на пенсію.

    Ось, як це позначиться на розмірі пенсії:

    В Уряді заперечують, що раніше за основу бралася базова з/п у 1197 грн, тоді як тепер – 3760. Проте ця сума –  не чиясь заслуга, а «закономірний» наслідок інфляції, яка за останні три роки загалом склала понад 90%, а гривня, нагадаємо, девальвувала  втричі. Тому логічно, що середня зп при повальному рості цін на продукти, товари й послуги, насамперед житлово-комунальні, зазнала змін, але відсутня логіка, кажуть експерти, в зменшенні вартості року страхового стажу, яке частково просто «з’їло» підвищення пенсій.

    «Пенсія мала б змінюватися щороку, починаючи від 2014 року. І коефіцієнт вартості трудового стажу до цього не має жодного відношення. Середня з/п – це одне, а вартість року стажу – зовсім інше. Підвищення середньої з/п не дає підстав знижувати вартість року страхового стажу. Наступного року знову зміниться середня з/п, через рік – знову, але це не означає, що потрібно знижувати вартість страхового стажу. Це речі, не пов’язані між собою, – пояснює провідний аналітик «Публічного аудиту» Тарас Галайда. – У зв’язку зі зміною вартості одного року страхового стажу з 1,35% до 1%, більше 10 млн пенсіонерів отримають на 20-30% меншу пенсію, ніж могли б отримати, якби не змінили коефіцієнт. Всього на цьому Пенсійний фонд заощадить близько 60 млрд грн на рік».

    Для нових пенсіонерів за таким принципом  рахуватимуть пенсію з 1.01.2018, для діючих – перерахують із 1.10.2017.

    За оцінкою спеціалістів, зниження вартості року страхового стажу спеціально поєднали з «осучасненням» (індексацією), аби  діючі пенсіонери цього не помітили. Тому, якщо той чи інший пенсіонер не отримав надбавку до пенсії або отримав її в мізерному розмір, відбулося це саме через зниження вартості страхового стажу.

    Як «донараховували» пенсію та чому вона збільшилася не у всіх?

    Розмір пенсії вираховується з огляду на страховий стаж людини і заробіток, із якого зроблені відрахування в Пенсійний фонд. Чим вище був заробіток і стаж,  тим більший розмір пенсії людина отримала після «осучаснення».

    Перерахунок відбувався за індивідуальним коефіцієнтом заробітку. За основу береться увесь період роботи людини, її фактичний дохід порівнюється до  середньої з/п на той період, коли вона працювала, і потім виводиться середній коефіцієнт за всі роки трудової діяльності.

    Тобто, якщо фактична з/п людини була в 2 рази вища від середньої, то індивідуальний коефіцієнт заробітку дорівнює «2»; якщо з/п була в 1,6 разів вища від середньої, то коефіцієнт — 1,6 і т. д.
    Індивідуальний коефіцієнт заробітку для кожного пенсіонера розраховує Пенсійний фонд. Далі береться середня з/п (на сьогодні – це 3764 грн) і множиться на індивідуальний коефіцієнт заробітку (припустімо, 1,6). Отже, базова сума для розрахунку пенсії — 6023 грн.

    Від цієї базової суми в 6023 грн береться стільки відсотків, скільки є в пенсіонерів років стажу (припустімо, 40). У результаті, за такого обсягу трудового стажу, пенсіонер отримає 2409 грн пенсії на місяць.

    Ті пенсіонери, які мали зарплату, що значно вища середньої, отримали відповідно й високу надбавку завдяки індивідуальному коефіцієнту заробітку.

    «Проте практично не збільшилися пенсії у тих, хто виходив на пенсію в 2014–2016 роках, оскільки за цей час середній показник зарплати суттєво не збільшувався, а коефіцієнт страхового стажу зменшився з 1,35 до 1», – пояснюють у «Публічному аудиті».

    Крім того, не перераховувалися пенсії за спецзаконом: держслужбовцям, працівникам прокуратури, податківцям, суддям, військовим, науковцям. Таким пенсіонерам віце-прем’єр Павло Розенко вже порекомендував «звернутися до Пенсійного фонду України та прорахувати доцільність переходу зі спеціальною пенсії на звичайну пенсію. Звичайна пенсія зараз може бути значно вище, ніж колишня наукова пенсія або пенсія державного службовця».

    У результаті «осучаснення» на підвищення пенсій зможуть розраховувати 5,6 млн пенсіонерів (46,9 % від загальної кількості); нічого не збільшиться у 53,1 %  пенсіонерів.

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.