• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Гопко пропонує змінити регламент Ради для ефективного голосування за реформи

    Опубликовано: 2017-11-03 15:10:37

    Народний депутат України, голова Комітету Верховної Ради України у закордонних справах Ганна Гопко пропонує змінити регламент ВР для ефективного голосування за реформи та необхідні закони. Про це вона заявила на круглому столі «Проблема процедури голосування: кворум та статус законів», організованому Програмою USAID РАДА.
    «У своєму законопроекті 4696-3 я пропоную три нововведення: голосування простою більшістю (не від присутніх, а від тих, хто взяв участь у голосуванні); розділення голосувань і обговорень; продовження тривалості пленарних засідань», – сказала Гопко.
    За її словами, Верховна Рада, навіть розглядаючи більшість законопроектів за скороченою процедурою, фізично не встигає приймати закони у строки, визначені коаліційною угодою.
    «Через голосування кожної поправки, кожного рішення в 226 голосів, провалюються безліч рішень. Звідси – постійні переголосування, звідси – провалювання важливих поправок до другого читання», – сказала народний депутат.
    Як зазначила Гопко, місія Пета Кокса, серед іншого, рекомендувала знизити бар’єр для більшості голосувань, а також поєднати пленарні тижні з комітетськими.
    Стаття 91 Конституції України визначає, що 226 голосів потрібно для прийняття законів, постанов та інших актів Верховної Ради. Але решта рішень – питання порядку денного, першого читання, поправок тощо є елементами внутрішньої парламентської процедури і мають прийматися простою більшістю. Достатньо, щоб голосів «за» було більше ніж «проти» й «утримались» у сумі. Таким чином, Гопко пропонує запровадити європейську практику голосувань звичайною більшістю. Переваги, на її думку, очевидні: ті, хто не голосує, чи відсутній, не зможуть зривати прийняття рішень – відповідно ефективність роботи Ради значно зросте.
    Практика розділення часу обговорень і часу голосувань є в багатьох країнах та існувала в Україні з 2000 по 2004 рік.
    «Але щоб знати, коли планується обговорення, а коли – голосування, потрібно чітко розділити ці речі і визначити регламентом стабільний час для голосувань. Саме така процедура передбачена моїм законопроектом: проекти обговорюються один за одним, але не голосуються. Голосування за обговорені проекти відбувається у чітко визначені регламентом часові проміжки у пленарні вівторки й четверги», – сказала народний депутат.
    Таким чином, за її словами, з одного боку, всі будуть захищені від спроб маніпуляцій з голосуваннями. А з іншого – чітко знатимуть години, коли потрібна мобілізація в залі для голосувань.
    Також для покращення роботи ВР потрібно продовжити час пленарних засідань у вівторок і четвер до розгляду всіх включених до денного розкладу питань, але пізніше 21 години. Якщо між 18 і 21 годинами нема голосувань, то можна було б використати ці додаткові 6 годин на тиждень для обговорення законопроектів. Такі обговорення допізна також є звичною європейською практикою і не потребують кворуму. Як сказала Гопко, ця третя зміна є не менш важливою, ніж дві попередніх, і лише збільшивши час пленарних засідань, можна розглядати вчасно всі важливі закони і не бути гальмом реформ.
    «Я хочу, щоб ми чітко усвідомили, що без цих трьох кардинальних нововведень решта змін до регламенту залишаться суто косметичними і мало що змінять. Тому ми повинні об’єднати зусилля і прийняти ці зміни. Не принципово, щоб це був мій законопроект. Навіть краще, якби колеги з різних фракцій і комітетів внесли спільний проект із цими трьома новаціями», – підсумувала народний депутат Ганна Гопко.

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.