• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Остап Семерак: «В Україні спостерігається тенденція до збільшення шкідливих викидів у атмосферне повітря»

    Опубликовано: 2017-10-19 15:10:21

    Останнім часом в Україні фіксується збільшення викидів шкідливих речовин в атмосферне повітря. Про це в інтерв’ю виданню «Галичина» розповів Міністр екології та природних ресурсів Остап Семерак.

    «Це відбувається через зменшення споживання природного газу та інтенсивніше використання, наприклад, вугілля чи мазуту для виробництва, обігріву приміщень й інших потреб. На жаль, це призводить до збільшення рівня забруднення атмосферного повітря», - пояснив Міністр екології та природних ресурсів.

    При цьому він відзначив, що ситуацію можна поліпшити за рахунок ефективного використання екологічного податку,  більшу частину якого становлять кошти,  сплачені підприємствами-забруднювачами.

    «У рамках оголошеної децентралізації 80 екологічного податку нині скеровуються на органи місцевого самоврядування. Тобто, на місця делеговано кошти й усі повноваження з наведення екологічного порядку на підвідомчих територіях. Але саме на цьому етапі виникає найбільша проблема», - пояснив Остап Семерак.

    Він навів дані офіційної статистики, згідно з якими лише 32 екологічних коштів, які було сплачено до місцевих бюджетів 2016-го року, пішли на заходи із захисту довкілля, тоді як решта 68 так і залишилися невикористаними.

    «Торік бюджети місцевих органів самоврядування в Україні одержали сукупно чотири мільярди гривень. Це все-таки величезні гроші. Якби їх було використано за призначенням, то в Україні було б вирішено багато проблем із вивезенням, зберіганням, утилізацією твердих побутових відходів, із хвостосховищами у Калуші чи заводом у Бурштині. У більшості випадків вдалось би запобігти забрудненню вод і ґрунтів та зменшити шкідливі викиди в повітря», - резюмував Остап Семерак.

     При цьому Міністр зазначив, що в Україні трапляються непоодинокі випадки, коли органи місцевого самоврядування спрямовують кошти не на природоохоронні заходи, а на вирішення інших соціальних проблем.

    «Рівень екологічної свідомості й освіченості всюди вкрай низький. Відповідно це відображається на діях представників органів місцевого самоврядування. Скеровуючи фінансові ресурси не на вирішення екологічних проблем, а на інші сфери, вони також демонструють, що для них питання поліпшення стану довкілля не є пріоритетними. Але разом з цим вони не розуміють, що стан довкілля напряму впливає на стан здоров'я і життя людей», - резюмував Міністр екології та природних ресурсів. Раніше Остап Семерак неодноразово заявляв про необхідність перегляду використання екологічного податку.

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.