• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Інститут Спецуповноваженого України з енергетичних питань може з’явитися вже у 2018 році

    Опубликовано: 2017-10-02 11:59:35

    Інститут Спеціального уповноваженого України з енергетичних питань може з’явитися вже у 2018 році. Завданням Інституту стане концептуальне визначення основних зовнішньополітичних пріоритетів енергетичної сфери, згідно з якими Україна повинна позиціонувати себе як частину єдиного європейського енергетичного простору, а не як транзитна країна для постачання газу в Європу. Про це повідомила Ганна Гопко під час експертного обговорення стратегії з енергетичної дипломатії України.

    В рамках зустрічі також відбулася презентація проекту «Стратегії енергетичної дипломатії», який представив директор з комунікацій та міжнародного співробітництва ДП “НЕК “Укренерго” Михайло Бно-Айріян. 

    За словами Ганни Гопко, такий інститут координуватиме стратегічні питання міжнародної енергетичної безпеки, а також реалізацію єдиної енергетичної політики на рівні профільних відомств, державних інституцій, енергетичних компаній та інших органів.

     «Інститут Спецуповноваженого України з енергетичних питань забезпечить участь України у глобальному енергетичному діалозі – газ і атом. Він працюватиме на синхронізацію енергетичної політики України та ЄС. Займатиметься ретельним відстеженням основних трендів енергетичної революції (сланцевий газ, СПГ-технології, метангідрант тощо), уможливить доступ до міжнародних ринків нових енерготехнологій та ін. Як одне із його завдань – нові «політики власності» щодо ключових енергокомпаній України», – повідомила народний депутат.

     Ганна Гопко також зазначила, що Інститут реалізовуватиме «енергетичну дипломатію» через пошук головних інвесторів для оператора ГТС України, будівництво сховища для відпрацьованого ядерного палива; імплементація угоди про приєднання до європейської енергосистеми ENTSO-E та старт технологічної підготовки до інтеграції синхронно з Молдовою, Как сообщает сайт новостей финансовых рынков Украины и мира Elcomart.ua

    «Після РФ у нас з Молдовою найдовший спільний кордон та найчисленніша українська громада в Молдові. Я мала зустріч із заступником Міністра закордонних справ та європейської інтеграції Республіки Молдова Ліліаном Дарієм. Ми обговорили «енергетичний безвіз», а саме синхронізацію позиції України та Молдови в рамках роботи Проектної групи ENTSO-E як частини Угоди про умови майбутнього об'єднання наших енергосистем з енергосистемою континентальної Європи», – сказала Гопко.

    Нагадаємо, український оператор системи передачі “Укренерго” 28 червня 2017 року підписав Угоду з ENTSO-E щодо інтеграції української енергосистеми до європейської через 5 років та, відповідно, від’єднання від Російської Федерації. Ця Угода набула чинності 7 липня 2017 року. Молдовський системний оператор Moldelectica також підписав Угоду про умови майбутнього об’єднання енергосистеми Молдови з енергосистемою континентальної Європи.

    За словами Гопко, Україна активно впроваджує заходи щодо інтеграції свого ринку електроенергії до європейського. «Для нас важливо синхронізувати позиції України та Молдови у рамках роботи Проектної групи ENTSO-E Україна/Молдова щодо виконання вимог Каталогу заходів, що є частиною Угоди про умови майбутнього об’єднання енергосистем України та Молдови з енергосистемою континентальної Європи.  У зв’язку з цим українська сторона зацікавлена у позитивному рішенні ENTSO-E щодо переходу до синхронної роботи з Україною та Молдовою». 

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.