• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • В Мінприроди презентували варіанти реформування системи управління водними ресурсами та водним господарством

    Опубликовано: 2017-07-21 15:06:25

             Заступник міністра екології та природних ресурсів з  питань європейської інтеграції Микола Кузьо переконаний, що  ключовим у впровадженні Водної Рамкової Директиви ЄС та інтегрованого управління водними ресурсами за басейновим принципом є питання реформування управління водними ресурсами в Україні в цілому.  Про це він сказав під час засідання Робочої групи з питань якості води та управління водними ресурсами, яка відбулася  у форматі круглого столу.
        Під час засідання, в якому взяли представники Мінприроди, Держводагенства, Мінагрополітики, Мінрегіону, а також міжнародні партнери, зокрема представники ЄС, іноземних країн та їх агентств, проектів технічної допомоги, та представники бізнесу та неурядових організацій  обговорили результати впровадження «водних Директив ЄС», передбачених Угодою про асоціацію, зокрема водної Рамкової Директиви ЄС, та подальше реформування управління водними ресурсами та водним господарством в Україні.
        Зокрема, Микола Кузьо відзначив прогрес у впровадженні Водної Рамкової Директиви ЄС та прийнятих минулого року змін до Водного кодексу, що впроваджують принцип інтегрованого управління водними ресурсами за басейновим принципом.
        Він також поінформував, що з часу прийняття Закону, вже прийнято необхідні для його реалізації підзаконні акти, завершується підготовка впровадження нової системи моніторингу вод в Україні.
          «Це значний прогрес у впровадженні законодавства ЄС та у реформуванні сектору, але основні виклики - попереду» - сказав Микола Кузьо.
          За його словами, аналіз зроблений спільно українськими та міжнародними експертами, зокрема ОЕСР та Світового банку, показує, що діюча на сьогодні система управління не відповідає ні інтегрованому підходу, ні принципам належного урядування.
           «У ній присутній адміністративно-територіальний підхід до управління та закладений потенційно значний конфлікт інтересів, недостатня прозорість функціонування сектору у зв’язку з поєднанням в одній структурі функцій управління водними ресурсами і функцій управління інфраструктурою та наданням послуг. Найголовніше, що існуюча система не дозволяє на довгостроковій основі залучати приватний сектор і тому необхідне чітке бачення та конкретні механізми посилення ролі усіх зацікавлених сторін, що дадуть можливість залучення інвестицій для розвитку, підвищення ефективності інфраструктури» - зазначив Микола Кузьо.
     
        Він також  наголосив, враховуючи проблеми водного сектору, зокрема низьку якість води, проблему маловодності, вплив зміни клімату, низьку ефективність використання води, а саме великі втрати при її транспортуванні та великі обсяги використання на одиницю продукції вимагають системного реформування сектору та формування довгострокової політики.
    «Ключовим елементом довгострокової водної Стратегії є реформування системи управління. Нова система управління повинна забезпечувати досягнення цілей водної політики, зокрема доброго екологічного стану води, ефективність її використання, впроваджувати ефективні стимули для сталого розвитку сектору. Зважаючи на важливість води для усіх секторів економіки  необхідно впровадити збалансовані, чіткі і прозорі правила, що ґрунтуються на принципах належного урядування та продуманій економічній моделі», - сказав Микола Кузьо.
     
    Також під час круглого столу обговорили представлені чотирьохи варіанти реформування системи управління водними ресурсами, у т.ч. Державного агентства водних ресурсів.
     
    На думку Миколи Кузьо, реформування має враховувати низку складових, зокрема впровадити чітку горизонтальну структуру управління водними ресурсами та господарством, з розподілом функцій управління водою та функції управління інфраструктурою і надання послуг; відповідну вертикальну адміністративну структуру нового агентства водних ресурсів, що має врешті повністю зосередитись на впровадженні нових європейських стандартів, а також передбачати механізми сталої економічної моделі, фінансування, залучення приватного сектору та інших зацікавлених сторін (включаючи можливість створення організацій водокористувачів).
     
    Мінприроди відкрите до пропозиції щодо реформування системи управління водними ресурсами.
    Пропозиції надавати контактним особам: Кухарчук Ганні Вікторівні (тел.: (044) 206-31-33, dnipro@menr.gov.ua), Кір’яновій Катерині Вікторівні (тел.: (044) 206-31-29, kiryanova@menr.gov.ua).
     
    Презентація фінального проекту реформування запланована на вересень цього року.

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.