• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Олексій Івченко: проблем з газом в Україні не буде ні у 2006 році, ні у наступних роках

    Опубликовано: 2005-12-26 14:35:00
    Проблем з газом в Україні не буде ні у 2006, ні у наступних роках, - заявив на нараді з керівниками підприємств з газопостачання та газифікації та керівництвом ДК «Газ України» голова правління НАК «Нафтогаз України» Олексій Івченко.
     
    Голова правління НАК «Нафтогаз України» висловив переконання, що усі гострі проблеми з російським ВАТ «Газпром» будуть вирішені. Він зазначив, що позиція НАК «Нафтогаз України» ґрунтується на потужній правовій базі і жодної помилки компанією, у якій працює високопрофесійна команда, допущено не було. Він також запевнив учасників наради у тому, що НАК «Нафтогаз України» має достатньо ресурсів природного газу для забезпечення потреб споживачів у новому 2006 році. На переговорах у Туркменістані, звідки щойно повернувся Олексій Івченко, досягнуто домовленостей відносно постачання в Україну природного газу у необхідних обсягах і за взаємовигідною ціною.
     
    У своєму виступі Олексій Івченко порушив також питання співпраці регіональних підприємств з газопостачання та газифікації з НАК «Нафтогаз України».
     
    Оскільки НАК володіє частиною акцій низки відкритих акціонерних товариств (ВАТ) з газопостачання та газифікації, то, як зазначив Олексій Івченко, і у менеджменті ВАТ повинні брати участь разом. Відтак стосунки з підприємствами мають бути партнерськими, а зусилля – консолідованими.
     
    Від цього виграють усі – і підприємства з газифікації та газопостачання, і НАК «Нафтогаз України», і держава, - наголосив у своєму виступі Олексій Івченко. Спільно вирішуватимуться і проблеми діяльності таких підприємств, їх трудових колективів.
     
    Він також закликав керівників таких підприємств бути свідомими покладених на них завдань щодо забезпечення споживачам сталого газопостачання.
     
    На нараді було розглянуто також попередні підсумки роботи ДК «Газ України» і підприємств з газопостачання і газифікації у 2005 р. та основні завдання  на 2006 р.
     
    Зокрема, учасники наради проаналізували стан розрахунків газових господарств за газ, спожитий у 2005 р. населенням, бюджетними установами, стан оплати за нього підприємств ТКЕ, проблеми понаднормованих втрат природного газу, газотранспортної роботи, претензійно-позовної діяльності Компанії, аналізу реалізації завдань підготовки до опалювального сезону 2005-2006 років, окремих питань виконання нового законодавства у сфері ПЕК тощо.
     
    Позитивно, зокрема, було оцінено стан розрахунків за газ, спожитий населенням у 2005 р. таких газових господарств, як «Дніпрогаз», «Рівнегаз», «Кіровоградгаз», «Дніпропетровськгаз», «Полтавагаз», «Київоблгаз», «Харгівгаз» та інших. Водночас незадовільно така робота здійснюється підприємствами з газопостачання та газифікації «Севастопольгаз», «Донецькміськгаз», «Тисменицягаз», «Львівгаз», «Коростишівгаз».
     
    На нараді було звернуто увагу керівників газових господарств на необхідності пришвидшити розгляд наданих ДК «Газ України» проектів договорів з ВАТ на постачання природного газу за населенню та бюджетним установам у 2006 році (ціни лишаються такими ж , як і у 2005 р. Тобто, населенню газ буде реалізовуватися по 175 грн. за 1000 куб. м. за наявності газового лічильника і по 190 грн. – за його відсутності. Бюджетним установам – по 231 грн. за 1000 куб. м.).
     
    Учасники наради висловили низку пропозицій щодо подальшого вдосконалення законодавчої та нормативної бази діяльності підприємств з газопостачання та газифікації, запобігання втратам газу і забезпечення повних розрахунків за його споживання.
     
    Довідка: За даними оперативного моніторингу протягом 2005 року споживачам з ресурсів ДК «Газ України» було реалізовано близько 59,3 млрд. куб. м. природного газу (на 3,2 млрд. куб. м. або на 7% перевищує показник 2004 р.). Порівняно з 2002 р. обсяг реалізації ДК «Газ України» природного газу зріс на 34%, а порівняно з 2000 р. – у 1,5 рази.
     
    У 2005 році (за оперативними даними) буде реалізовано наступні обсяги природного газу:
           - населенню – 17,3 млрд. куб. м.;           
           - бюджетним установам та організаціям – 1,1 млрд. куб. м.;
           - підприємствам промисловості та госпрозрахункового компобуту – 25,4          млрд. куб. м.;
           - теплопостачальним підприємствам – 11,2 млрд. куб. м., в т.ч. АЕК       «Київенерго» - 3,3 млрд. куб. м.;
           - енергогенеруючим компаніям – 3,1 млрд. куб. м.;
           - підприємствам з газопостачання та газифікації на власні,             виробничо-   технологічні потреби та нормовані втрати – 1,2 млрд. куб. м.
               
    Загальний рівень розрахунків за спожитий природний газ передбачається на рівні 94%, а з врахуванням погашення заборгованості минулих років - 104%, що на 8% перевищує плановий показник на 2005 р. (перевищує цей показник у 2004 і 2003 р. р. відповідно на 6% і 7%).
     
    У 2005 р. у порівнянні з минулим роком відбувалося подальше поліпшення стану розрахунків таких категорій споживачів, як населення, підприємств промисловості та теплової енергетики.
     
    Зокрема, стан розрахунків основних категорій споживачів за спожитий у 2005 р. природний газ очікується на такому рівні:
    -          населення й бюджетні установи й організації – 83% (у 2004 р. – 82%);
    -          промислові підприємства – 100% (у 2004 р. – 94%);
    -          підприємства ТКЕ – 82% (у 2004 р. – 77%);
    -          енергетичні підприємства Києва – 90% (у 2004 р. – 98%);
    -          енергогенеруючі компанії – 96% (у 2004 р. – 103%);
    -          ВАТ з газопостачання та газифікації – за природний газ на власні, виробничо-технічні потреби та нормовані втрати – 72% (у 2004 р. – 68%).
                           
                                                                                                  
    Прес-служба ДК «Газ України»









    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.