• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Визнаючи подачки терористів, ми визнаємо самих терористів, - думка експерта

    Опубликовано: 2017-07-07 08:33:57

    Днями стали відомі подробиці пенсійної реформи уряду Володимира Гройсмана. Проте навіть новий законопроект не внормовує ситуацію стосовно пенсійного забезпечення на непідконтрольних територіях. А ці рішення потрібні вже зараз. Держава має розділити отримання пенсій і статусу внутрішньо переміщеної особи для громадян з ОРДЛО та скасувати паперову складову пенсійної справи. Це модернізує пенсійну систему та збереже кошти бюджету у майбутньому.
    Про це розповіла експерт з права, менеджер Програми «Радник з питань ВПО» Валерія Вершиніна.
    Військова агресія виявила ряд недоліків в системі соціального захисту населення, яке проживає в постраждалих регіонах. Зокрема, це стосується осіб, які мають право на пенсійні виплати. Українське законодавство про пенсійне забезпечення розраховане на мирний час без надзвичайних ситуацій та обставин непереборної сили, таких як військова агресія чи техногенні катастрофи. Зараз більше мільйона громадян України з окупованих районів Донбасу, які не можуть отримати статус внутрішньо переміщених осіб, позбавлені можливості отримувати свої пенсії.
    «Україна має надавати своїм громадянам з ОРДЛО можливість отримувати їх виплати незалежно від того, є вони переселенцями, чи ні. Держава не розробила механізму переміщення осіб з окупованих територій, а лише надала часткову компенсацію тим, хто самостійно перемістились. Виникла парадоксальна ситуація, коли непрацездатне населення, щоб отримати засоби до існування має орендувати нерухомість, яка коштує дорожче, аніж можливі виплати від держави. Таким чином, ми штовхаємо значну частину населення ОРДЛО до рук терористів. Вони не мають іншого виходу як звертатися за мізерними подачками до окупантів», - заявила Валерія Вершиніна.
    Держава ніколи не оголошувала евакуацію населення із захоплених районів та законодавчо не закріпила їх окупований статус, а тому досі несе відповідальність за мешканців ОРДЛО. Визнаючи «матеріальну допомогу» для власних громадян від так званих «ЛНР» та «ДНР» пенсією чи соціальною допомогою, ми визнаємо і самих терористів рівними державі Україна.
    «Пенсії – це не гроші українських платників податків і, навіть, не гроші держави Україна. Оскільки в нас солідарна пенсійна система, яка наповнюється за рахунок внесків громадян, то на сьогодні люди отримують маленьку частину тих коштів, які протягом життя перераховували державі Україна. Якби ці гроші щомісячно відраховувались на депозит, то громадяни б зараз були мільйонерами. Крім того, за міжнародними стандартами пенсія є власністю громадянина. Якщо дані громадяни звернуться до Європейського суду з прав людини, окрім своїх пенсій вони отримають солідну компенсацію від держави, бо вона дозволила собі обмежити доступ до їх власності. Статистика рішень ЄСПЛ за останні 63 роки щодо позовів громадян проти Румунії, Сербії, Хорватії та ряду інших держав, які  теж зіткнулися з проблемою анексованих територій, не змінювалась. Суд не прийняв жодного рішення на користь держави. І вже незабаром Україна може зіштовнутися зі шквалом позовів від юристів з «ДНР», які стягнуть з українського бюджету не лише заборговані державою кошти, а й компенсацію від трьох до шести тисяч євро в кожній справі», - наголосила експерт.
    Як демократична європейська держава Україна визнає перевагу міжнародного права та юрисдикцію Європейського Суду. Для бюджету буде значно тяжче виконувати рішення суду, ніж вже зараз розпочати законні виплати. Щоб уникнути проблеми потрібно скасувати три законодавчі казуси: 3-річний термін позовної давнини (українці не можуть вимагати свої пенсії, які вони не отримали більше, ніж три роки тому), паперову частину пенсійної справи та прив’язку пенсій до статусу внутрішньо переміщеної особи.
    Обмеження видачі пенсій зараз здійснюється на рівні підзаконних актів, які суперечать Конституції України. Будь-яка спроба обманути систему прикриваючись патріотичними лозунгами буде коштувати нам дуже дорого, адже тоді ми не відрізнятимемось від окупанта.

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.