• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • «Укргідроенерго» обговорює з громадськістю скориговану інвестиційну програму на 2017 рік

    Опубликовано: 2017-06-26 15:54:52

    19 червня в актовій залі філії «Дирекція з будівництва Дністровської ГАЕС» відбулось обговорення з громадськістю скориговано інвестиційної програми та питання включення до тарифу на відпуск електричної енергії на 2017 рік коштів на виконання запланованих заходів.
    194-ох учасників цього зібрання – представників ПрАТ «Укргідроенерго», що є Замовником будівництва, проектної організації ПАТ «Укргідропроект», очільників місцевого самоврядування та мешканців Cокирянського району, м. Новодністровськ, Мурованокуриловецького та Могилів-Подільського районів Вінницької області привітав директор філії «Дирекція з будівництва Дністровської ГАЕС» Василь Йосипович Субота. «ПрАТ «Укргідроенерго» є державним акціонерним товариством, 100 % акцій якого належить державі в особі Міністерства енергетики та вугільної промисловості України, – наголосив керівник філії. – У 2017 році компанія планує продовжити будівництво четвертого пускового комплексу першої черги будівництва Дністровської ГАЕС та розпочати будівництво другої черги Дністровської ГАЕС у складі агрегату № 4 у відповідності до розробленого та затвердженого Розпорядженням КМУ № 164-р від 16.03.2017 р. проекту „Дністровська ГАЕС. Будівництво другої черги ГАЕС у складі гідроагрегату № 4“ (в адміністративних межах Василівської сільської ради Сокирянського району Чернівецької області)». Тож відповідно і була оголошена публічна зустріч із зацікавленими особами з метою обговорення з громадськістю скоригованої інвестиційної програми та питання включення до тарифу на відпуск електричної енергії на 2017 рік коштів на виконання запланованих заходів. Крім того, В. Й. Субота, якого присутні обрали головуючим, роз’яснив, що коригування інвестиційної програми відбулось для забезпечення фінансування другої черги будівництва,  а відтак і початку будівництва другої черги ГАЕС у складі агрегату № 4, який підвищить енергетичну безпеку України в ситуації, що склалася (відсутність достатньої кількості вугілля, проблеми з постачанням палива для електростанцій), а також позитивно вплине на економіку і інфраструктуру району будівництва, зокрема: створення нових робочих місць, стан та ремонт доріг, підвищення доходів місцевого населення. Не менш важливим є і те, що необхідність виділення додаткових коштів для продовження будівництва четвертого пускового комплексу першої черги Дністровської ГАЕС забезпечить реалізацію заходів із підвищення безпеки навколо ГАЕС – функціонування швидкодіючих затворів, насосної станції захисту с. Ожеве, сейсмопунктів, берегоукріплення нижньої водойми, що дозволить безпечно експлуатувати агрегати.
    Додаткову інформацію щодо обґрунтування необхідності зміни інвестиційної програми та тарифу на відпуск електричної енергії ПрАТ «Укргідроенерго» на 2017 р. надав директор департаменту інвестиційної експертизи та підтримки ПрАТ «Укргідроенерго» Олег Миколайович Ососков. Зокрема доповідач наголосив: «Збільшення інвестиційної програми за рахунок тарифу на відпуск електричної енергії становить 856 039 тис. грн. Крім того, у зв’язку зі змінами у структурі генерації електроенергії ОЕС України та з урахуванням поточної гідрометеорологічної ситуації 23.05.2017 р. Міністром енергетики та вугільної промисловості України Насаликом І. С. був затверджений Прогнозний баланс електроенергії ОЕС України на 2017 р. Відповідно до цього очікується зниження корисного відпуску електроенергії гідроелектростанціями ПрАТ «Укргідроенерго» у 2017 р. на 1 484,9 млн кВт год, до 9 309,2 млн кВт год. Тож пропонується знизити рентну плату за використання води для потреб гідроенергетики у 2017 р. на 26 407 тис. грн (з 211 647 тис. грн до 185 240 тис. грн). З метою забезпечення виконання затвердженої інвестиційної програми та врахування у тарифі оновленого Прогнозного балансу електроенергії на 2017 р. у товариства існує необхідність збільшення тарифу на відпуск електричної енергії на 2017 р. на 24,52 коп. за 1 кВтг. (з 55,05 коп. за 1 кВтг. до 79,57 коп. за 1 кВтг.)». Окремо О. М. Ососков зауважив на тому, що наразі триває робота з ініціювання внесення відповідних змін до законодавства, що дасть можливість врахувати кошти на розвиток соціальної сфери у проектах будівництва об’єктів гідроенергетики.
    Продовженням публічного обговорення стала доповідь головного інженера ПАТ «Укргідропроект» – автора проекту Дністровської ГАЕС Вадима Ярославовича Крайника, який коротко поінформував про проектний інститут ПАТ «Укргідропроект», досвід та географію ГЕС і ГАЕС, збудованих за проектами товариства. Доповідач також повідомив присутніх про те, що основною метою, яку планується досягти будівництвом Дністровської ГАЕС, є збільшення пікового виробітку електроенергії, що дуже необхідний для енергосистеми України, за рахунок більш раціонального використання води у водосховищі, а також додаткова резервна потужність, що може бути включена в енергосистему за лічені хвилини, на відміну від блоків ТЕС та АЕС, що потребують не менше кількох годин.
    До усіх присутніх також звернувся голова Сокирянської районної ради Василь Васильович Козак, який наголосив, що, враховуючи виконаний величезний обсяг робіт, проведений на будівництві Дністровської ГАЕС, ні в кого не виникає жодних сумнівів у важливості та необхідності подальшого спорудження – будівництва 4-ого, як і трьох наступних гідроагрегатів, – це має бути справді державницькою позицією і представників влади на місцях, і на найвищому рівні. Від себе особисто та від депутатського корпусу Сокирянської райради В. В. Козак висловив підтримку продовження будівництва, закликав колег по місцевому самоврядуванню до повного розуміння і сприяння, а також вніс пропозицію: «Проект будівництва другої черги ГАЕС у складі агрегату № 4 повинен включати соціальні кошти на розвиток інфраструктур м. Новодністровськ і Сокирянського р-ну та щоб після завершення будівництва було відремонтовано дороги від ГЕС-1 до ГАЕС та від ГАЕС до м. Сокиряни».
    У відповідь на стурбованість сільського голови с. Жван Людмили Степанівни Марецької щодо підтримки інфраструктури лівобережних сіл-сусідів, директор філії «Дирекція з будівництва Дністровської ГАЕС» В. Й. Субота, а відтак і Новодністровський міський голова А. І. Болдашев зауважили, що у період формування вище зазначеної інвестпрограми керівникам місцевого самоврядування оточуючих населених пунктів було запропоновано чітко виписати усі найважливіші проблемні питання до фінансування об’єктів соціальної сфери. З цього приводу директор департаменту інвестиційної експертизи та підтримки ПрАТ «Укргідроенерго» О. М. Ососков повторно наголосив на необхідності внесення змін у законодавство щодо включення коштів на розвиток соціальної сфери у проектах будівництва об’єктів гідроенергетики.
    Насамкінець після одноголосного голосування учасниками публічного обговорення було прийнято відповідні рішення.
    1. Підтримати намір Замовника про зміни до інвестиційної програми ПрАТ «Укргідроенерго» на 2017 рік в частині уточнення обсягів фінансування окремих напрямків інвестування за рахунок власних коштів і коштів МФО. Збільшення інвестиційної програми за рахунок тарифу на відпуск електричної енергії на 856 039 тис. грн.
    2. Підтримати намір Замовника щодо будівництва другої черги ГАЕС у складі гідроагрегату № 4 та продовження будівництва четвертого пускового комплексу першої черги будівництва Дністровської ГАЕС.
    3. Замовнику ініціювати внесення відповідних змін до законодавства, що дасть можливість включення до будівництва об’єктів гідроенергетики (Дністровської ГАЕС) фінансування соціальної сфери, зокрема Чернівецької та Вінницької областей.

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.