• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Сергій Рибалка вимагає від НБУ та Мінфіну надати фінансовому комітету ВР результати аудиту «Приватбанку»

    Опубликовано: 2017-06-22 15:10:11

    Голова Комітету Верховної Ради України з питань фінансової політики і банківської діяльності Сергій Рибалка публічно звернувся до НБУ та Мінфіну з вимогою надати профільному комітету парламенту вичерпну інформацію про ситуацію у «Приватбанку». Про це він повідомив у своєму блозі на сайті Обозреватель.
    За словами керівника фінансового комітету парламенту, днями уряд планує влити у «Приватбанк» ще майже 40 мільярдів гривень. Він також нагадав, що минулого року після націоналізації Мінфін вже влив у цей банк 116,8 млрд. гривень платників податків.
    «Держава вже витратила на «Приватбанк» 5% ВВП. І це точно не кінець історії. Загалом буде точно більше, ніж ми витрачаємо на рік на всі силові структури чи на обслуговування величезного державного боргу. Ці витрати також можна порівняти із розмірами пенсійного фонду», – зауважив Сергій Рибалка.
    Він також підкреслив, що на компенсації вкладів населенню у ліквідованих банках держава вже витратила безпрецедентні обсяги коштів. «І якщо влада не об’єднається навколо реформ фінансового сектора, якщо не припинить нескінченні махінації, плата України за вихід із найбільшої у світі банківської кризи буде набагато дорожчою», – наголосив Сергій Рибалка.
    На переконання голови фінансового комітету, головна проблема полягає у тому, що ані громадськість, ані експерти, ані парламентарі не знають, що насправді відбувається в банку.
    «Більше року керівник НБУ розповідала нам у профільному комітеті Верховної Ради, що капіталізація «Привату» йде нормально, а власник виконує зобов’язання. І раптом – ухвалили рішення про націоналізацію. Це означає, що власник не дотримав слова? Потім у Нацбанку заявили, що умовою націоналізації була заміна власником «поганих» застав по з’язаних з ним кредитах на ліквідні. І знову, за словами керівництва НБУ, власник не дотримав слова. Не завелика ціна для країни за таку довірливість регулятора?», – поцікавився Сергій Рибалка.
    Він нагадав, що в квітні голова НБУ Валерія Гонтарева заявила, що проблеми у «Приватбанку» ще більші, ніж оцінювалося, а «кредити із пов’язаними особами складають не 97% кредитного портфелю банку, а всі 100%». «І знову жодних доказів. Чому не оприлюднюються докладні результати аудиту? Тепер НБУ знову винаймає якісь міжнародні детективні та консультаційні агентства. У журналістів, експертів та депутатів вже з’явилися підозри, що під прикриттям порятунку найбільшого банку країни готується чергова афера із викачування народних грошей у приватні кишені», – висловив обурення Сергій Рибалка.
    Депутат зазначив, що приклад із «Приватбанком» є показовим, оскільки, на його думку, історія цієї кризи показала надзвичайну закритість владних органів та підкилимність усіх їхніх дій.
    «Саме тому ми з колегами по фракції Радикальної партії та інших фракцій внесли законопроект про підвищення відкритості Національного банку. Обов’язок публікувати докладні звіти та результати аудитів ліквідованих банків та багато іншого має бути закріплено у законі. Тому ми вимагаємо від Міністерства фінансів якісну стратегію розвитку державних банків. Бо давно потрібно перетворити їх із годівниці для влади на ефективні інструменти розвитку економіки. Публічно звертаюсь до НБУ та Мінфіну надати профільному комітету Верховної Ради вичерпну інформацію про ситуацію у «Приватбанку», – написав Сергій Рибалка.

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.