• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Роботодавці і профспілки не підтримають «реформу» від МОЗ та вимагають спеціального засідання уряду

    Опубликовано: 2017-06-20 08:31:04

    Роботодавці вимагають від МОЗ при проведенні медичної реформи врахувати експертні пропозиції самих медиків та  громадських організацій. Подані міністерством законопроекти до Верховної Ради є «сирими», потребують погодження і доопрацювання із соціальними партнерами. Без цього роботодавці і профспілки їх не підтримають. На думку останніх, безсистемне, фрагментарне, науково-необґрунтоване реформування системи охорони здоров’я несе руйнівні наслідки. Урядові рішення з питань реформи галузі ухвалюються всупереч Конституції України та законодавства України, без відповідного громадського обговорення та належного погодження соціальними партнерами. Про це йдеться в листі Об’єднання організацій роботодавців України, Федерації роботодавців України та Федерації професійних спілок України до голови парламентського комітету з питань охорони здоров’я Ольги Богомолець.
    Організації підкреслили, що в країні не узагальнюється та не аналізується інформація про стан здоров’я населення з визначенням основних чинників, що його формують, ризиків для життя в різних сферах життєдіяльності. Поза тим, склалася критична ситуація  – за станом здоров’я громадян Україна посідає одне з найнижчих рейтингових місць у європейському регіоні, а в світі – 99-те місці серед 145-ти взятих до оцінки країн. Висока смертність та посилення трудової міграції поглиблює проблему.
    На фоні цього безпрецедентно знижений рівень якості управління в сфері охорони здоров’я. МОЗ не виконує своїх функцій координації діяльності системи та втратило зворотній зв’язок з медичною громадськістю, експертами та науковцями, не готове до професійного та відповідального діалогу з людьми.
    Експертне середовище вважає, що використання суто ринкової моделі в нинішніх умовах в Україні має високий ступінь ризиків, може призвести до того, що більша частина населення не зможе отримати медичну допомогу. Особливо це стосується таких соціально незахищених верств населення, як літні люди, інваліди, діти, оскільки це групи з найменшими доходами, але з найбільшими потребами в медичному обслуговуванні.
    На засіданні НТСЕР 29 травня сторонами роботодавців і профспілок було надано низку пропозицій, які, на жаль, не були підтримані МОЗ.
    Соціальні партнери  вимагають проведення спеціального засідання уряду  для розгляду стану системи охорони здоров’я населення за участі чиновників, народних депутатів, представників науково-експертного громадського середовища, роботодавців та профспілок. При Кабміні пропонується створити експертну раду для розробки Національної стратегії розвитку системи охорони здоров’я України. Необхідним вважають роботодавці і прийняття погодженого соціальними сторонами законопроекту «Про загальнообов’язкове державне соціальне медичне страхування». Цей крок дозволить  створити умови для рівності, доступності та справедливості для громадян при отриманні медичної допомоги.
    «Лише відкритий суспільний діалог дозволить створити найкращу модель національної системи охорони здоров’я та втілити її в життя. Для успішного проведення реформи необхідна участь в ній громадян, представників громадських організацій та медичних асоціацій, організацій роботодавців, професійних спілок», – резюмував голова ООРУ, президент УСПП Анатолій Кінах.

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.