• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Першу медичну допомогу постраждалим у ДТП повинні вміти надавати не тільки медики

    Опубликовано: 2005-12-22 17:19:00
    Протягом останніх 5 років в Україні спостерігається постійне зростання кількості тяжких травм внаслідок автотранспортних пригод, що призводять до смертності чи інвалідності, а також показників поширенності автотранспортного травматизму. Залишається напруженою ситуація з аварійністю на автошляхах України і у 2005 р., а особливо у зимовий період.
     
    Важливе значення у безпеці дорожнього руху має надання медичної допомоги постраждалим при транспортних аваріях та катастрофах. Актуальною проблемою України є насамперед скорочення смертності в дорожньо-транспортних пригодах.
     
    Інформаційно
    У 2004 р. в Україні було зареєстровано 45593 дорожньо-транспортних пригод (ДТП), в яких загинуло 6 626 чоловік і поранено 53 638 чоловік.
     
     В розрахунку на 10 000 населення показники поширеності травматизму збільшились з 6,0 – у 2000 р. до 7,1 - у 2004 році (з 29887 випадків - в 2000 р. до 33751- в 2004 р.)
     
    Серед дорослих і підлітків показники автотранспортного травматизму зросли з 6,7 в 2000 р. до 7,7 на 10 000 відповідного населення в 2004 р.
     
    Серед дітей у віці до 14 років показники автотранспортного травматизму зросли з 3,2 в 2000 р. до 3,9 на 10 000 населення в 2004 р.
     
    Лише з за 7 місяців 2005 року виникло 247 автопригод з тяжкими наслідками, в яких загинуло 347 і одержали тяжкі поранення 1,2 тис. чоловік. Чотирнадцять пригод з тяжкими наслідками за цей час зареєстровано з вини нетверезих водіїв.
     
    Основною причиною високого рівня аварійності відзначається низька дисципліна серед учасників дорожнього руху, насамперед - водіїв та пішоходів.
     
    Відповідно до п.3 ст.8 Міжнародної конвенції про дорожній рух (прийнята у 1964 р.). водій транспортного засобу повинен мати необхідні фізичні і психічні якості, також фізичний і психічний стан водія повинні дозволяти йому керувати транспортним засобом, оскільки ця діяльність пов’язана з безпекою для учасників дорожнього руху.
     
    Згідно з вимогами ст.15 Закону України "Про дорожній рух" МОЗ України затверджено Перелік захворювань і вад, при яких особа не може бути допущена до керування відповідними транспортними засобами (наказ від 24.12.99 № 299). Відповідно до ст.45 Закону України "Про дорожній рух" МОЗ та МВС України видано спільний наказ від 05.06.2000 № 124/345 "Про затвердження Положення про медичний огляд кандидатів у водії та водіїв транспортних засобів". До загального висновку медичної комісії про відсутність у громадянина протипоказань до керування транспортним засобом введено висновок наркологічного огляду громадянина, що обумовлено необхідністю на державному рівні протидіяти зростанню наркологічної і алкогольної проблеми в Україні, в т. ч. у медичному забезпеченні безпеки дорожнього руху.
     
     На сьогодні в Україні фактично відокремлені від надання екстреної медичної допомоги постраждалим працівники міліції, ДАІ, пожежники та інші категорії працівників, професійні обов’язки яких пов’язані з дорожним, залізничним, водним та повітряним рухом. Умовою успішного вирішення проблем дорожньо-транспортного травматизму є встановлення партнерських зв'язків між міністерствами, що відповідають за транспорт, охорону здоров'я, міліцію, юстицію і страхування.
     
    Світовий досвід показав необхідність та доцільність використання уніфікованих (стандартизованих) медичних технологій, під час надання догоспітальної екстреної медичної допомоги, якими повинні володіти не тільки медики, але й інші працівники, професійні обов’язки яких пов’язані з дорожним рухом, та водії транспортних засобів, що дає змогу збільшити своєчасність і адекватність медичної допомоги на догоспітальному етапі, та як наслідок - підвищити ефективність кінцевого результату медичної допомоги у 1,5 – 2 рази. Серед заходів, які реально сприяють наданню своєчасної допомоги, слід визначити, перш за все, навчання широкого кола учасників дорожнього руху, які не мають медичної освіти, навичкам надання першої медичної допомоги постраждалим на місці транспортної пригоди.
     
    Здійснення цієї мети можливе шляхом прийняття Урядом державної цільової програми щодо створення єдиної системи подання екстреної медичної допомоги населенню України на 2006 – 2015 роки, проект якої вже розглядався органами охорони здоров’я в регіонах, на установчому з’їзді асоціації працівників швидкої та невідкладної допомоги України, відповідними міністерствами і відомствами, і який знову готується в підрозділах МОЗ для подання в уставленому порядку на розгляд Уряду.    
     
    Згідно з проектом цільової програми щодо створення єдиної системи надання екстреної медичної допомоги населенню система об’єднуватиме усі ланки догоспітального та госпітального етапів медичної допомоги. Такий підхід буде реальним кроком у вирішенні проблеми травматизму і смертності постраждалих при ДТП.
     
    Покращенню ситуації щодо надання екстреної медичної допомоги постраждалим повинно сприяти також і втілення уже розроблених у МОЗ програм медичної підготовки з питань екстреної медичної допомоги для учнів, студентів, пожежників, міліціонерів та працівників, професійні обов’язки яких пов’язані з дорожнім, залізничним, водним та повітряним рухом. 
     
    Урядовий портал
     
     
    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.