• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Остап Семерак: «Японські фахівці проводитимуть дослідження у зоні відчуження»

    Опубликовано: 2017-05-30 11:08:39

    Міністр екології та природних ресурсів України Остап Семерак переконаний, що запуск проекту Програми SATREPS «Партнерство у науково-технічних дослідженнях для сталого розвитку» пришвидшить перетворення територій зон відчуження  обох країн на екологічно безпечні.
     
    Про це він заявив сьогодні під час спільної  українсько-японської прес-конференції, присвяченій старту проекту.
     
    «6 років тому український і японський народ об’єднали масштабні ядерні катастрофи. Нині перед урядами обох країн стоять одні  завдання: мінімізація наслідків аварій на  АЕС та перетворення  територій зон відчуження  на екологічно безпечні. Запуск цього  проекту  надзвичайно  важливий для обох країн. Об’єднання зусиль японських і українських фахівців дасть можливість  пошуку нових рішень проблем управління територіями, що зазнали радіоактивного забруднення»,- сказав Остап Семерак.
     
    Міністр підкреслив, що результати цього  проекту допоможуть  пришвидшити процес перетворення  територій зон відчуження  обох країн на екологічно безпечні.
     
    Остап Семерак подякував Уряду Японії за ініціативу і підтримку радіоактивної безпеки в світі.
     
    «Територія навколо ЧАЕС уже давно перетворилася на унікальну міжнародну лабораторію у світі. Проведення тут досліджень радіаційного впливу на довкілля залишається актуальним. Тому Україна заінтересована у високотехнологічному  обладнанні, яке використовується в Японії для більш точних оцінок і прогнозів радіаційного стану територій і природних екосистем у зоні відчуження», - сказав Міністр.
     
    Проект розрахований на 5 років. У рамках проекту  12  українських інститутів – партнерів проекту отримають  високотехнологічне  обладнання для вимірювання радіоактивного забруднення.
     
    «Сьогодні український Уряд  робить багато кроків для перетворення зони відчуження на екологічно безпечну територію. Головне – ми в цьому процесі не одні. Величезна підтримка  міжнародного політикуму та об’єднання зусиль  наукового співтовариства сприятиме сталому запровадженню в світі  нових стандартів ядерної та радіаційної безпеки»,- сказав Міністр.
     
    У   свою чергу, Посол Японії в Україні Шігекі Сумі зазначив, що головна мета цього проекту - вивчення радіоекологічного впливу на навколишнє середовище внаслідок аварій на АЕС.
     
    «Ми очікуємо, що результатом даного проекту буде чітка оцінка і пояснення багатьох незрозумілих моментів щодо впливу радіації на навколишнє природне середовище. Сподіваюся, що в ході реалізації проекту співпраця вийде за межі лінії Чорнобиля і Фукусіми та послужить розвитком зв'язків між нашими країнами», - сказав  Шігекі Сумі.
     
    «Протягом 5-ти років фахівці України та Японії будуть проводити у зоні відчуження спостереження на новій інструментальній базі за допомогою сучасного обладнання. В результаті ми отримаємо міжнародне підтвердження відносно наших висновків щодо безпеки зони відчуження, а також пропозиції та спільні рекомендації учасників проекту зі зміни режиму управління зоною. Сподіваємось на плідну роботу», - зазначив Голова Державного агентства з управління зоною відчуження.
     
    До речі, це не  перший досвід співпраці двох країн. У 2011 році одразу після  аварії на АЕС Фукусіма Дайічі  українські інженери й науковці активно відгукнулись на запити японських урядових установ і передали наш досвід ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС японській стороні. Нині кілька українських науковців працюють у новоствореному Інституті радіоактивності довкілля Університету Фукусіми над проблемами забруднення річок і лісів у префектурі Фукусіма.

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.