• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Гуманітарна політика – це особливо чутлива сфера

    Опубликовано: 2017-05-25 15:02:36

    Для нас усіх є дуже важливим усвідомити, що гуманітарна, культурна,  просвітницька  сфери  в усі часи потребують  особливого підходу. Це вкрай  чутливі сфери людської діяльності, де різкі, заборонні,  адміністративно-бюрократичні заходи завжди  роблять більше шкоди, ніж користі. Дуже часто вони  призводять до результатів, які є абсолютно протилежними задуманому.  Саме с такої точки зору варто розглядати підготовку рішень, які стосуються національних свят, мовної політики,  поводження в інтернет-мережах тощо. Таку думку висловлює президент УСПП Анатолій Кінах.
    «Є природним, коли заборона викликає неочікуваний результат. Крім того, в суспільстві навряд чи викличуть довіру  непрозорі, непродумані, ухвалені без діалогу з громадою дії влади.  Навіть в таких сферах, як податкова система,  ефективнішими будуть рішення, що обговорені та погоджені в діловому середовищі, громадянському  суспільстві. Що ж говорити про культуру, мовну політику…  Чому ж тут  забороняти, припиняти, обмежувати? Створюйте умови для розвитку бажаного,  воно проросте і розквітне, але вільно, без популістської  тріскотні, політичного забарвлення, протистояння в народі», – переконаний Анатолій Кінах.
    Він наголошує, що гібридна війна, в якій ми нині опинилися, передбачає не стільки  вторгнення іноземних армій, скільки   внутрішнє «розгойдування човна», штучне створення протистояння, конфліктів, непорозуміння.  Лити воду на цій млин, навіть з добрими намірами, дуже небезпечно. Країна виснажена війною, суспільно-політичною боротьбою,  соціально-економічною кризою,  внутрішній розкол може стати для неї роковим випробуванням. Лише роз’яснювання логіки подій,  відвертий та постійний діалог з суспільством з приводу ухвалення шляхів розвитку, економічних, соціальних та, безумовно, культурних,  мовних, релігійних питань – ось що призведе до громадянському миру,  ладу, перемоги.
     На думку Анатолія Кінаха, вкрай обережною має бути державна політика стосовно релігійних проблем,  оскільки вона зачапає самі делікатні почуття віруючих. В Україні церква відділена від держави, і останній треба сто разів подумати, ніж щось пропонувати в змінах церковної практики. 
    «Владі,  політикам слід пам’ятати, що нині Україні, як ніколи,  потрібна консолідація суспільства, національна та громадянська єдність.  Якщо вдасться цього досягти – подолаємо й ворога, й економічно-соціальні проблеми. Дозволимо вбити клин між національними, конфесійними, територіальними громадами – поставимо себе в дуже ризиковану з точки зору національної безпеки, навіть самого існування держави Україна ситуацію», – підсумував А.Кінах.

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.