• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Остап Семерак: «Парламент ухвалив у першому читанні законопроект про відновлення статусу Державного фонду поводження з радіоактивними відходами»

    Опубликовано: 2017-05-24 11:32:13

    Міністр екології та природних ресурсів України Остап Семерак переконаний, що створення нового механізму управління Державним фондом поводження з радіоактивними відходами з урахуванням кращих зразків міжнародної практики забезпечить їх якісне та безпечне захоронення. Про це він заявив під час засідання у Верховній Ради, де сьогодні було розглянуто ряд екологічних законопроектів.
    Урядовий законопроект № 6435 «Про внесення змін до статті 4 Закону України «Про поводження з радіоактивними відходами» щодо удосконалення механізму фінансування поводження з радіоактивними відходами  було прийнято у першому читанні.
    «За» проголосувало 226 народних  депутатів.
    «Ухвалення законопроектів, які удосконалюють механізм фінансування  поводження з радіоактивними відходами не  лише приводить законодавчу базу України  у відповідність до узгоджених на міжнародному  рівні  вимог безпеки, а й закладають основу для створення безпечної системи поводження з радіоактивними відходами в Україні», - зазначив Міністр.
    Міністр пояснив, що наразі після внесення ряду змін до ЗУ «Про поводження з радіоактивними відходами» Фонд  втратив накопичувальний характер, а його  ресурси почали використовуватися не за  призначенням.
    «Ухвалення законопроектів дозволить акумулювати кошти, які сплачують утворювачі  радіоактивних відходів  на  завершення будівництва екологічно безпечних сховищ. Це дасть можливість вилучити джерела іонізуючого випромінювання із рідних міст України де вони нині  зберігаються і перевести на належне збереження на спеціальний об’єкт в зоні відчуження. Це вкрай важливі заходи і в цьому питанні Україна не може залишатися залежною від  міжнародної технічної допомоги», - зазначив Остап Семерак. Міністр наголосив, що така ситуація  негативно впливала на безпеку функціонування та сталий розвиток національного ядерно-енергетичного сектору, дотримання Україною міжнародних зобов’язань в рамках Об’єднаної конвенції про безпеку поводження з відпрацьованим паливом та про безпеку поводження з радіоактивними відходами.
    «Створення нового механізму  управління Державним фондом поводження з радіоактивними відходами, який буде спрямований на реалізацію   бюджетних програм у межах яких будуть виконуватися заходи з проектування, будівництва, ведення в експлуатацію або закриття об’єктів призначених для  поводження з радіоактивними відходами», - сказав Остап Семерак.

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.