• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Для бізнесу та інвесторів в Україні досі великі ризики

    Опубликовано: 2017-04-05 14:16:45

    Вітчизняний діловий клімат та інвестиційна привабливість України досі знаходяться на низькому рівні, і це попри переможні реляції на тему траншу МВФ чи прогнозного зростання ВВП ще на 1%. Головними проблемами, які перекривають навіть недосконалість податкового законодавства та дуже низький рівень кредитування реального сектору економіки, залишається відсутність верховенства права,  гарантування прав власника та інвестора,  а також корупція. Тому на часі продовження та справді якісне реформування судової системи, що є загальнонаціональним завданням, оновлення фіскальної системи, розробка стратегії економічного розвитку та галузевих програм. Все це має проходити під контролем громадськості,  в рамках постійних консультацій урядовців, парламентарів,  експертних ділових установ. На цьому наголосив президент УСПП Анатолій Кінах під час свого виступу на Форумі із захисту бізнесу в Києві.
    На його думку, необхідно деполітизовано та відверто оцінити ситуацію в соціально-економічній сфері та називати речі своїми іменами. Прогнози щодо 1-2% росту ВВП на фоні його падіння на 17% в 2014-15 рр. не стануть відчутними для економіки чи показовими для інвесторів. З 3,2 млрд. доларів притоку іноземних інвестицій минулоріч 2,2 млрд.  пішло на рефінансування дочірніх фінансових структур тощо. В реальний сектор надійшло лише біля $1 млрд., в той час як навіть в сусідню Білорусь –  $5,2 млрд.
    «Необхідно ставити більш амбіційні та чіткі завдання на національному рівні. Для цього потрібні спільні зусилля – уряду, парламенту, бізнесу, громадськості, а також розробка державних системних програм – чи то сучасної підтримки виробника, чи відновлення в нормальних обсягах і за нормальними ставками кредитування реального сектору», – зауважив президент УСПП.
    Серед основних ризиків для бізнесу та інвесторів в Україні він виділив війну на Сході та її наслідки, наприклад,  для інфраструктури, недостатнє гарантування державою захисту прав власника, спорадичні і непрогнозовані зміни в валютно-курсовій, податковій, тарифній політиці.
    «Неможливість навіть середньострокового планування та дефіцит коштів, коли кредитні ресурси досі дорогі, є найбільшим «головним болем»  вітчизняного бізнесу. Наразі облікова ставка НБУ (14%) мало впливає на ставки в комерційних банках, де остання, як правило, перевалює за 20%», – підкреслив А.Кінах.
    Він розповів, що ділова спільнота, бізнес-асоціації та роботодавці постійно наполягають на  активізації діалогу з урядовцями задля вирішення цих питань. І даний процес потроху набирає обертів – в рамках Національної тристоронньої соціально-економічної ради, Національного комітету з промислового розвитку тощо. Вдалося призупинити зростання тарифів на Укрзалізниці, на підключення до електромереж тощо.
    10 квітня бізнес спільнота проведе відкритий діалог з урядом та його очільником в рамках ІІ Українського форуму бізнесу. На форумі підприємництво та урядовці обговорять підсумки соціально-економічного розвитку країни в 2016 році, спільні дії щодо вдосконалення фіскальної політики, державної підтримки вітчизняного виробника, покращення ділового клімату, заохочення іноземних інвестицій,  захисту прав власників тощо. 

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.