• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Профільний комітет Верховної Ради України підтримав звіт Мінприроди щодо виконання природоохоронних пріоритетів за 2016 рік

    Опубликовано: 2017-03-23 13:41:44

    Комітет Верховної Ради України з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи заслухав Міністра екології та природних ресурсів України Остапа Семерака про хід і результати виконання природоохоронних пріоритетів   Програми діяльності Кабінету Міністрів України у 2016 році та одноголосно схвалив звіт і взяв його до уваги.
    У своєму виступі Остап Семерак окремо зупинився на кожному із пріоритетів. Зазначимо, що у 2016 році Мінприроди України  визначило для себе пріоритетними напрямки, які стосувалися  гармонізації українського природоохоронного законодавства з нормами законодавства ЄС, боротьбу з корупцією в природоохоронній сфері, впровадження нової політики поводження з відходами та підвищення рівня екологічної безпеки в зоні відчуження.
    «Торік ми реалізовували пріоритети, визначені Урядом та затверджені спільно з громадськими організаціями. Зважаючи, що Мінприроди було без керівника більше року, доводилося швидко заповнювати прогалини, які виникли унаслідок цього. Зокрема, це стосується як адаптації і гармонізації українського законодавства  до вимог  ЄС, так і боротьби з корупцією. Вважаю, що нам вдалося багато зробити у цьому напрямку», - зазначив Остап Семерак.
    Водночас він підкреслив, що виступає за пришвидшення процесу запровадження реформ у сфері природоохоронного нагляду та контролю.
    «Торік ми розробили та винесли на громадське обговорення проект Концепції реформування служби природоохоронного нагляду та контролю. Зараз вона проходить погодження у Мінфіні. Ми сподіваємося,  що вже найближчим часом нам вдасться її схвалити на рівні Уряду», - зазначив Міністр екології та природних ресурсів.
    Окрему увагу було також приділено проекту Національної стратегії поводження з відходами, який зараз проходить етап обговорення з громадськістю і представниками органів місцевого самоврядування та використання коштів екологічного податку на місцях.
    «Лише 20% коштів отриманого податку йде до державного бюджету. Решта лишається на місцях: 25% - органам місцевого самоврядування, 55% - до обласних бюджетів. Вважаю, що треба провести аналіз використання цих коштів на місцях і виходити з ініціативам на рівні уряду та парламенту, що кошти ви користувалися за цільовим призначенням, а не на інші соціальні потреби», - окреслив Остап Семерак одне із завдань для Мінприроди вже на 2017 рік.
    Нагадаємо, що Мінприроди також визначило сім головних пріоритетів  у сфері охорони довкілля, які запропоновано внести до Середньострокового плану пріоритетних дій Уряду до 2020 року. Зокрема, йдеться про запровадження інтегрованого управління водними ресурсами за басейновим принципом, розвиток мінерально-сировинної бази України, підвищення рівня екологічної безпеки в зоні відчуження, збереження природної спадщини, ефективне та безпечне поводження з відходами, нова кліматична політика та реформування системи екологічного урядування, включаючи реформування системи державного природоохоронного контролю.
     
    Прес-служба Міністерства екології та природних ресурсів України

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.