• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Екологізація енергії на базі деревини має ключове значення для пом'якшення наслідків зміни клімату та поліпшення добробуту сільського населення

    Опубликовано: 2017-03-22 08:35:05

    Ефективне виробництво та використання деревного вугілля може допомогти зменшити викиди парникових газів.
     
    Екологізація сектору виробництва деревного вугілля має величезний потенціал для зменшення глобальних викидів парникових газів і поліпшення життя сільського населення, ФАО сказав сьогодні з нагоди Міжнародного дня ООН по лісах – офіційна позиція ФАО з нагоди Міжнародного дня ООН з питань лісництва.
     
    У новій доповіді ФАО йдеться про те, що до семи відсотків глобальних викидів парникових газів, що спричинені діями людей,  мають місце  внаслідок виробництва та використання деревного палива і деревного вугілля. Це відбувається в основному через нераціональне лісокористування, неефективне виробництво деревного вугілля та спалювання деревного палива.
     
    Посилаючись на тему цьогорічного Міжнародного дня з питань лісництва "Ліси та енергія",  Генеральний директор ФАО Жозе Граціано да Сілва зазначив, що забезпечення доступу до надійної, стійкої і сучасної енергетики є одним з 17 цілей сталого розвитку і має життєво важливе значення для майже трьох мільярдів людей, які до сих пір не мають доступу до екологічно чистих видів палива і технологій для приготування їжі.
     
    "Для малозабезпеченого сільського населення доступ до деревного палива передбачає можливість готувати їжу, кип'ятити воду для безпечного пиття і купання, та опалювати житло. Крім того, майже 900 мільйонів людей в країнах, що розвиваються, частково або повністю залучені до виробництва енергії на базі деревини». – зазначив пан Граціано да Сільва під час церемонії з нагоди Міжнародного дня лісництва в Римі.
     
    Втім він попередив, що велика частина поточного виробництва деревного палива є нестійким та має негативний вплив на ліси та зміни клімату. «У багатьох регіонах, наприклад, перехід на вугілля часто робиться з використанням застарілих та забруднюючих навколишнє середовище методів», -  стверджує пан де Сільва, закликаючи країни змінити негативні тенденції у сфері виробництва і використання енергії на базі деревини.
     
    «Ми повинні сприяти сталому управлінню лісовими ресурсами, а також сприяти більш досконалим технологіям для трансформації енергії і оснащення печей», -  сказав Граціано да Сілва.
     
    «Ми також заохочуємо ширшу  взаємодію між усіма сторонами, які працюють для досягнення відповідального управління лісами, що в результаті допоможе  підвищити енергетичну безпеку та стійкий розвиток», додав він.
     
    Більш 2,4 мільярда людей - близько однієї третини населення світу - як і раніше покладаються на традиційне використання деревного палива для приготування їжі, і багато малих підприємств використовують деревне паливо і деревне вугілля в якості основних енергоносіїв для різних цілей, таких як випічка, переробки чаю та цегли , З усіх деревини, використовуваної в якості палива в усьому світі, близько 17 відсотків перетворюється в вугілля, згідно зі звітом.
     
    Нестійке виробництво деревного вугілля як фактор зміни клімату
    Більш 2,4 мільярда людей - близько однієї третини населення світу - як і раніше покладаються на традиційне використання деревного палива для приготування їжі, і багато малих підприємств використовують деревне паливо і деревне вугілля в якості основних енергоносіїв для різних цілей, таких як випічка, переробки чаю та цегли. Відповідно до звіту, з усієї деревини, що використовують в якості палива глобально, близько 17 відсотків перетворюється в вугілля.
     
    У тих випадках, коли вугілля виробляється з використанням неефективних технологій і нестійких ресурсів, викиди парникових газів можуть досягати 9 кг еквівалента діоксиду вуглецю на 1 кг деревного вугілля.
     
    У доповіді підкреслюється, що під час відсутності реалістичних і поновлюваних альтернатив деревного вугілля в найближчому майбутньому, зокрема, в країнах Африки на південь від Сахари, Південно-Східної Азії і Південної Америки, застосування екологічних технологій  у виробництві вугілля та стійких методів ведення лісового господарства мають важливе значення для пом'якшення клімату. При цьому належну увагу слід надати збереженню доступу домогосподарств до поновлюваних джерел енергії.
     
    Екологізація процесу виробництва та продажу деревного вугілля
    Зміна способу добування деревини та деревного вугілля передбачає високий потенціал для скорочення викидів парникових газів. Перехід від традиційних печей до високоефективних сучасних печей може скоротити викиди парникових газів на 80 відсотків. На рівні кінцевого використання, перехід від традиційних печей до високотехнологічних  може скоротити викиди приблизно на 60 відсотків.
     
    Досягти більшої ефективності можна за рахунок зниження вугільних відходів, наприклад, шляхом трансформації вугільного пилу в брикети.
     
    У доповіді стверджується, що перехід від нестійкого до стійкого джерела може спричинити додаткові витрати в процесі реалізації  вугілля, втім екологізація сектору матиме позитивний економічний ефект.
     
    Аналіз витрат та додаткових надходжень в Кенії демонструє. що перехід до ефективного виробництва деревного вугілля потребує інвестування у розмірі 15,6 млн доларів США на рік без урахування авансових витрат. З іншого боку, це створило б 20,7 млн доларів США прибутку.
     
    Крім того, попит на стійке виробництво деревного вугілля може забезпечити можливості для лісорозведення та лісовідновлення. І надання місцевим жителям більшої безпеки володіння може підвищити їх готовність і здатність інвестувати в стійкі підходи.

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.