• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Концепція інституту номінального утримувача стала законопроектом

    Опубликовано: 2017-03-06 13:52:42

    У Верховній Раді народними депутатами Павлом Різаненко, Михайлом Довбенко, Максимом Поляковим зареєстровано Проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо сприяння залученню іноземних інвестицій, (№6141 від 27.02.2017), що передбачає впровадження рахунку в цінних паперах номінального утримувача в Україні.
    Нагадаємо, що новація обговорювалася та була підтримана учасниками круглого столу «Запровадження інституту номінального утримувача як необхідна умова для залучення іноземних інвестицій». Участь в обговоренні прийняли більше 40 експертів фінансового ринку: представників Комітету з питань фінансової політики і банківської діяльності ВРУ, ПАТ «Національний депозитарій України», НБУ, НКЦПФР, міжнародних організацій, об'єднань учасників фондового ринку, провідних юридичних компаній, а також професійних учасників фондового ринку.
    Запровадження інституту номінального утримувача в Україні спрямоване на спрощення процедур іноземного інвестування і підвищення захисту іноземних інвестицій шляхом впровадження прийнятих в країнах з розвиненими ринками капіталу кращих стандартів обліку права власності на цінні папери клієнтів глобальних зберігачів або інших фінансових посередників.
    «Ця ініціатива буде сприяти створенню більш прозорих умов роботи в Україні для глобальних кастодіанів і впровадження кращих світових практик в українській депозитарній системі», - підкреслює Миндаугас Бакас Голова Правління ПАТ «НДУ».
    Законопроект розроблений з урахуванням рекомендацій Комітету Міжнародної організації комісій з цінних паперів (IOSCO, входять регулятори більше 115 юрисдикцій) з регулювання рахунків номінального утримувача на ринках, що розвиваються (жовтень 2011 року), Принципів Міжнародної організації комісій з цінних паперів по ідентифікації клієнтів і бенефіціарів власників для фондового ринку (травень 2004), рекомендацій Асоціації глобальних кастодіанів (AGC, в числі членів: BNP Paribas, Citibank, NA, Deutsche Bank, JP Morgan і інші) у співпраці з учасниками фондового ринку (в тому числі системними банками, що входять у великі міжнародні фінансові групи) та їх об'єднаннями.
    Представники банків з іноземним капіталом, які тісно працюють з зарубіжними інвесторами, відзначають існування попиту на рахунки номінальних отримувачів серед своїх клієнтів. Дійсно, така структура дозволить уникнути дорогої та складної процедури відкриття рахунку для власника цінних паперів – нерезидента, але, при цьому, забезпечить коректне відображення його права власності на цінні папери українських емітентів згідно стандартів, що існують на міжнародних фінансових ринках.
    Слід зазначити, що концепція інституту номінального утримувача, розроблена НДУ і іншими профучасниками, дуже швидко отримала відгук у народних депутатів (Різаненко П., Довбенко М., Поляков М.) і отримала реалізацію у вигляді відповідного законопроекту. «Ми з колегами і надалі готові надавати депутатам методологічну підтримку в роботі над цим та іншими профільними нормативними актами», - зазначив Миндаугас Бакас.

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.