• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • У зв'язку із катастрофічним зношенням шахтного фонду Держпромгірнагляд вимагає від Мінвуглепрому негайного вжиття заходів щодо вирішення цієї проблеми

    Опубликовано: 2005-12-15 16:10:00
    Держпромгірнагляд МНС України вкрай занепокоєний погіршенням стану промислової безпеки, пов’язаного з фізичним зношенням шахтного стаціонарного обладнання, а саме: підйомних машин, вентиляторів головного провітрювання, водовідливних установок. 
     
    Моральне старіння та зношеність шахтного фонду досягли критичного рівня майже на усіх шахтах вугільної галузі. 70% підйомних машин відпрацювали строк експлуатації, серед них 95% - з подовженим терміном служби. На 20% підйомних установок не проведено передбачених регламентних робіт з ревізії та наладки.
     
    Аварії на шахтах, що сталися впродовж року, зважаючи на існуючий стан стацобладнання, закономірні.
     
    Це стосується і шахти ім. Артема ДП „Луганськвугілля”, де після обриву канату дві людські вагонетки зійшли з рейок і травмували 15 гірників, одного – смертельно. До цього переліку можна зарахувати і шахту ім. Стаханова ДП „Красноармійськвугілля”, де в результаті прориву пульпи з вугільної ями в гірничі виробки були застигнуті двоє гірників, доля яких на цей час залишається невідомою.
     
    Найбільш складна ситуація склалася на відокремленому підрозділі "Шахта "Шахтарська – Глибока" ДП "Шахтарськантрацит", де на 5 з 13 підйомних установках не проведено передбачених робіт з ревізії і наладки. На підйомах навішано 82 канати, в тому числі 59 на людських і вантажолюдських, з яких 51 канат, або 62,1%, потребує негайної заміни. З 47 причіпних пристроїв за гранично-припустимим строком служби потрібна заміна 27 пристроїв, зокрема 12 – на людських підйомах.
     
    Таке становище свідчить про відсутність в галузі цілеспрямованої програми технічної політики щодо своєчасного оновлення, заміни і ремонту шахтного фонду.
     
    Держпромгірнагляд вважає, що під час затвердження програм розвитку гірничих робіт на 2006 рік особлива увага Міністерства повинна приділятися фінансуванню, спрямованому на переоснащення шахтного фонду, оновленню та належній експлуатації стаціонарного обладнання на шахтах галузі.
     
    Стан виконання заходів з вищезазначених питань буде заслухано в березні 2006 року на засіданні колегії Держпромгірнагляду МНС України.
     
    Урядовий портал
     
     
    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.