• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Пропозиції щодо початку Україною процедури транскордонної оцінки впливу на довкілля будуть передані на розгляд Уряду

    Опубликовано: 2016-12-20 11:41:13

    Відбулося засідання міжвідомчої координаційної ради з питань реалізації в Україні Конвенції про оцінку впливу на навколишнє середовище під головуванням Міністра екології та природних ресурсів Остапа Семерака.
    Основним питаннями, які розглядалися на засіданні, було визначення подальшого плану дій щодо виконання рішення 6-ої наради Сторін Конвенції Еспо та відповідно, визначення подальших кроків з реалізації в Україні норм Конвенції Еспо.
    Зокрема, щодо початку проведення процедури транскордонних консультацій щодо оцінки впливу на навколишнє середовище для енергоблоків №1 та №2 ВП «Рівненська АЕС», а також  ВП «Южно-Українська» та ВП «Запорізька АЕС».
    Координаційною радою з питань реалізації в Україні Конвенції про оцінку впливу на навколишнє середовище також були порушені питання щодо необхідних дій для виконання вимог Конвенції у ході добудови енергоблоків №3,4 ВП «Хмельницька АЕС».
    Крім того, були розглянуті питання подальшого врегулювання питань, пов’язаних з відновленням ГСХ «Дунай – Чорне море» та взаємного узгодження ситуації у дельті р.Дунай.
    Як повідомив Міністр екології та природних ресурсів Остап Семерак, за результатами засідання міжвідомчої координаційної ради з питань реалізації в Україні Конвенції про оцінку впливу на навколишнє середовище протокол з напрацюваннями та пропозиціями щодо подальших дій Україні в реалізації процедур транскордонної оцінки впливу на довкілля будуть передані на розгляд Уряду.
    ДОВІДКОВО: Конвенція про оцінку впливу на навколишнє середовище в транскордонному контексті (Convention on Environmental Impact Assessment in а Transboundary Context – IAE Convention, – Espoo, 1991, Конвенція Еспо) була прийнята в Еспо, Фінляндія, 25 лютого 1991 року та вступила в силу 10 вересня 1997 року. Україна її ратифікувала у 1999 році.
    Це міжнародний договір, що зобов’язує держави із залученням громадськості та експертів проводити оцінку впливу на довкілля проектів у випадку, коли вони можуть впливати на навколишнє середовище іншої держави. Мета Конвенції – запобігти значному шкідливому транскордонному впливу, як результату запланованої господарської діяльності, а також його зменшення і контроль за ним.
    Сторона походження, відповідно до положень Конвенції, забезпечує оповіщення зачеплених сторін про запланований вид діяльності. Сторона походження надає громадськості у районах які, ймовірно, будуть зачеплені, можливість брати участь у відповідних процедурах оцінки впливу запланованої діяльності на навколишнє середовище і забезпечує, щоб ця можливість була рівноцінна можливості, яка надається громадськості сторони походження.

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.