• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Рада асоціації ЄС–Україна: спільний прес-реліз після третьої зустрічі

    Опубликовано: 2016-12-20 11:36:19

    19 грудня, через місяць після успішного 18-го саміту Україна-ЄС, Європейський Союз та Україна провели в Брюсселі третю зустріч Ради асоціації. Учасники зустрічі вкотре заявили про тісне та всеохопне партнерство між Україною та ЄС, що ґрунтується на спільних демократичних цінностях, верховенстві права та правах людини. Вони підтвердили зобов’язання щодо політичної асоціації та економічної інтеграції між ЄС та Україною; підкреслили важливість двосторонньої Угоди про асоціацію, що включає в себе створення глибокої та всеохопної зони вільної торгівлі. Рада асоціації звернула увагу на рішення голів урядів та держав країн-членів ЄС з приводу Угоди про асоціацію, яка відкрила шлях до повноцінного набуття чинності цією угодою.
     
    Рада асоціації привітала істотний прогрес у процесі реформ, якого Україна досягла з часу останньої зустрічі, включно із наближенням до норм та стандартів ЄС у всіх сферах. ЄС привітав відданість та зосереджену роботу уряду України у напрямі імплементації політичних та економічних реформ у перші дев’ять місяців своєї роботи; також він підтвердив рішучу підтримку цих зусиль та заохотив до їх швидкого та довготривалого здійснення. Рада асоціації привітала роботу Групи підтримки України Європейської Комісії у координації цієї підтримки. Учасники зустрічі розглянули прогрес та обговорили майбутні завдання процесу реформування згідно із зобов’язаннями ЄС та України, визначеними у Порядку денному асоціації. Йдеться, зокрема, про права людини, конституційну та виборчу реформи, верховенство права та судову систему, децентралізацію та місцеве самоврядування, державне управління, державні закупівлі, енергетичну сферу, дерегуляцію, торговельні реформи та реформу системи охорони здоров’я. Нещодавній запуск електронних декларацій, системи державних закупівель «ProZorro» та створення нових антикорупційних інституцій є прикладами успіху. Рада асоціації підкреслила, що прогрес потрібно зміцнювати та продовжувати насамперед у боротьбі проти корупції, зміцнюючи повноваження та незалежність антикорупційних інституцій.

    Євросоюз вкотре підтвердив підтримку незалежності, суверенітету та територіальної цілісності України, а також зусиль, спрямованих на довготривале та мирне врегулювання конфлікту на сході Україні. ЄС та Україна згодні в тому, що ключове значення має повне впровадження Мінських угод усіма сторонами. Вони також підкреслили відповідальність Росії у цьому контексті. ЄС наголосив на своїй підтримці подальших дій у рамках «нормандського» формату та в контексті роботи ОБСЄ, включно з роботою Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ. Євросоюз повідомив про свою готовність посилити підтримку впровадження Мінських угод, як через можливу місію ОБСЄ щодо гарантування безпеки виборів – ідею якої ще мають обговорити в ОБСЄ - так і за допомогою вагомої ролі у відновленні Донбасу та його подальшої відбудови. ЄС нагадав, що тривалість економічних санкцій, введених проти Російської Федерації, прив’язана до повного виконання Мінських угод. Євросоюз нагадав про свою політику невизнання незаконної тимчасової окупації Криму та Севастополя та засудив стрімке погіршення ситуації із правами людини на півострові та його мілітаризацію Росією. ЄС повторно заявив про солідарність щодо гуманітарної ситуації на сході Україні, закликаючи усі сторони забезпечити вільне пересування мирних жителів задля ефективного надання соціальних послуг усім громадянам України.

    Рада асоціації відзначила та привітала економічні переваги попереднього застосування глибокої та всеохопної зони вільної торгівлі, що розпочалося з січня 2016 року. Завдяки ній з жовтня 2015 року до вересня 2016 року обсяги торгівлі між Україною та ЄС, у порівнянні з минулим роком, зросли на 7,5%. Рада асоціації визнала потребу у покращенні бізнесового та інвестиційного клімату в Україні, аби відновити довіру закордонних інвесторів. ЄС також відзначив перспективи додаткових можливостей для українського експорту (які виходять за рамки торговельних положень ГВЗВТ), які з'являються в контексті законодавчої пропозиції Європейської Комісії про додаткові автономні торговельні преференції. Рада також привітала приготування до першого засідання Промислового діалогу високого рівня між Україною та ЄС, яке відбудеться у першому кварталі 2017 року в Брюсселі.

    Учасники зустрічі привітали амбітний порядок денний України та чинний прогрес у сфері цифрової економіки та суспільства. Обидві сторони відзначили потенціал співпраці між Україною та ЄС у цій сфері, як на двосторонньому рівні, так і в рамках Цифрової спільноти. Це відкриє чудові перспективи інтеграції України у Єдиний цифровий ринок Євросоюзу.

    ЄС високо оцінив успішний запуск системи електронного декларування статків в Україні. Рада асоціації підкреслила важливість об'єктивної та прозорої обробки та верифікації надісланих даних. Сторони визнали та привітали прогрес у наданні візової лібералізації з огляду на законодавчу пропозицію Європейської Комісії до Ради ЄС та Європейського Парламенту та прогрес у погодженні механізму призупинення безвізового режиму. Рада асоціації нагадала про важливість швидкого завершення усіх процесів, необхідних для візової лібералізації, як підкреслювала Рада ЄС у висновках щодо Східного партнерства, ухвалених у листопаді 2016 року.

    Євросоюз окреслив шлях до впровадження своєї програми надання макрофінансової допомоги та закликав Україну виконати решту умов програми, що дозволило би ЄС надати другий транш обсягом у 600 мільйонів євро.

    Рада асоціації привітала чинну та майбутню співпрацю у сфері енергетики, що спирається на принципи солідарності та довіри. ЄС вкотре підтвердив роль України як стратегічної країни-транзитера газу. Обидві сторони привітали нещодавнє підписання Меморандуму про взаєморозуміння щодо стратегічної енергетичної співпраці між Євросоюзом і Україною. Рада асоціації підкреслила важливість безперебійних постачань газу до Європи цієї зими; також вона підбила підсумки тристоронніх газових перемовин.

    Українська сторона висловила своє занепокоєння у зв’язку із рішенням Єврокомісії щодо трубопроводу OPAL. Сторони погодилися на подальші дискусії з цього приводу. Рада асоціації підтвердила готовність обох сторін продовжувати співпрацю щодо спільної модернізації та експлуатації української газотранспортної системи та зберігання газу, а також щодо постачань блакитного палива з Європи до України.

    Рада асоціації запевнила у важливості тіснішої дво- та багатосторонньої співпраці у сферах юстиції та внутрішніх справ. У цьому контексті вона привітала нещодавнє підписання Угоди між Україною та Європолом щодо стратегічної та операційної співпраці.

    Учасники зустрічі нагадали, що співпраця у транспортній сфері відіграє надважливу роль для безпечного руху людей, розвитку бізнесових контактів, туристичної галузі та надійного транспортування товарів між ЄС і Україною, задовольняючи та виконуючи у такий спосіб потреби та вимоги Угоди про асоціацію. У цьому контексті сторони обговорили ситуацію, що склалася навколо Угоди про спільний авіаційний простір між Україною та ЄС; вони підкреслили важливість підписання цієї угоди у найкоротші терміни.

    Рада асоціації підтвердила важливість безперервного діалогу щодо залучення внутрішніх водних шляхів України до Транс’європейської транспортної мережі (TEN-T) – ґрунтуючись на прогресі, який Україна повинна досягти у відповідності до міжнародних екологічних конвенцій.

    Учасники зустрічі вкотре підтвердили готовність продовжувати співпрацю з метою збереження, захисту та поліпшення якості довкілля, раціонального використання природних ресурсів; також вони мають на меті сприяти заходам на міжнародному рівні з розв’язання регіональних та глобальних екологічних проблем, особливо у контексті Східного партнерства. Сторони погодилися з потребою швидкого схвалення законодавства України, яке все ще перебуває у стадії підготовки, щодо належного урядування у сфері довкілля.

    Євросоюз підтвердив, що регіон його країн-сусідів є стратегічним пріоритетом і засадничим інтересом, як про це йдеться у нещодавній Глобальній стратегії ЄС. Учасники зустрічі Ради асоціації обговорили низку питань регіональної та закордонної політики, підбиваючи підсумки розвитку подій у регіоні Європейської політики сусідства та Східного партнерства, включаючи підготовку до наступного саміту Партнерства у 2017 році. Обидві сторони підкреслили важливість ефективної та стратегічної комунікації між громадянами у рамках відносин між ЄС та Україною та участі у Східному партнерстві, погодившись продовжувати співпрацю у цьому напрямі.

    Євросоюз вкотре запевнив у своїй міцній відданості ідеї підтримки всеосяжної та стійкої реформи сектору цивільної безпеки України, зокрема, продовжуючи реалізацію посиленого мандату Консультативної місії ЄС (КМЄС) в Україні, включаючи практичну підтримку та підтримку, що ґрунтується на належному управлінні та правах людини. Євросоюз привітав інтерес України й надалі брати участь у різній діяльності ЄС, що проводиться у рамках Спільної безпекової та оборонної політики, включаючи участь у місіях та операціях під проводом Євросоюзу.

    Рада асоціації привітала:
    Підписання угоди про фінансування програми реформи державного управління. ЄС виділив 104 млн. євро на підтримку розвитку політики, державної служби та управління людськими ресурсами в Україні;
    Оголошення програми “PRAVO” із бюджетом у 52,5 млн. євро з метою підтримки верховенства права в Україні, зокрема реформи судової та правоохоронної системи;
    Підписання угод про фінансування для чотирьох програм з транскордонної співпраці, у яких бере участь Україна;
    Підписання п’яти угод між Україною та Європейським інвестиційним банком (ЄІБ), що підкреслюють важливість подальшої вдалої співпраці у відповідності до Меморандуму про взаєморозуміння між українським урядом та ЄІБ;
    Під час зустрічі Ради асоціації головувала Високий представник ЄС із закордонних справ і безпекової політики Федеріка Моґеріні. Українську делегацію, яку супроводжували члени уряду України, очолював Перший Віце-прем’єр-міністр Степан Кубів.

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.