• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Держрибагентство порахувало, що інвестиція у рибний патруль повернеться всього через 1,5 роки

    Опубликовано: 2016-12-13 13:54:21

    Для оснащення рибоохоронного патруля  в 26 регіонах України потрібно  всього 140 млн гривень або 5,5 млн доларів США.  Ця інвестиція необхідна для збереження рибної галузі України з річним обігом 8 млрд грн, написав у  своїй колонці на «Економічній правді» Голова Держрибагентства Ярема Ковалів.
     «140 мільйонів — це бюджет запуску 26 рибоохоронних патрулів у всіх областях, придбання мінімально необхідної техніки. Цю ціну державі необхідно заплатити для того, щоб зберегти галузь. Щоб забезпечити продовольчу безпеку в державі та крокувати в майбутнє, де наші діти дізнаватимуться про рибу не з Вікіпедії, а побачивши живою в річці»,  ̶  написав він.
    За словами Голови Держрибагентства, за рахунок внутрішньої оптимізації і  без додаткових коштів з держбюджету відомству вдалося підвищити зарплату рибним патрульним до 7 ̶ 8 тисяч грн.  проти попередньої зарплати в 1,2  тис  в органах рибінспекції. Патрульним забезпечили  фахове навчання, стажування у європейців. Європейські партнери – Естонія, Норвегія та ГКРС ФАО також нададуть технічну допомогу із розробки та запровадження електронних систем моніторингу та звітності про промисловий вилов.
     Майже 6 місяців ефективно працює «пілотний» рибоохоронний патруль на Київщині,  тривають кадрові конкурси у територіальні управління рибоохоронного патруля. Єдиною невирішеною проблемою  у реформуванні органів рибоохорони лишається питання сучасного технічного оснащення, без якого налагодити ефективну боротьбу із браконьєрством – неможливо.
    На думку Коваліва, інвестиція  у рибоохоронний патруль  для держави є  короткостроковою та стратегічною.  Спираючись на  дані про роботу «пілотного» Київського  рибоохоронного патруля, вона може окупитися  для держави менше ніж за 1,5 роки.
    За чотири місяці роботи патруль виявив 529 порушень із збитками державі на 1,2 млн грн. Розглядаючи показник Київщини  як середній і проектуючи  його на 12 місяців та 27  територіальних управлінь по всій Україні, ми отримуємо  97 млн грн. на рік, як  обсяг потенційно викритих правопорушень. «Для порівняння: попередники рибоохоронного патруля, органи рибінспекції, які ми ліквідували через численні нарікання на їх неефективність та корумпованість, за 2015 рік по всій державі виявили таких порушень у 4,5 разу менше — всього на 20,5 млн грн.»,  ̶  написав Ковалів. Крім того, сума є невеликою у порівнянні з фінансуванням інших правоохоронних та контрольних органів.
    Ковалів додав, що окрім викритих порушень правил рибальства та браконьєрства, робота рибоохоронного патруля привела до детінізації рибного промислу на Київщині.  «На Канівському водосховищі вилов зріс на 57%, на Київському — на 30%. Просто тому, що патруль перевіряє рибалок під час вивантаження та оформлення партій риби. Це не спеціальні операції, а якісний щоденний контроль. Тепер уявіть: якщо такий значний приріст став можливим на Канівському водосховищі, то скільки риби можна вивести з "тіні" на Одещині та на Азовському морі?»

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.