• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Громадськість вимагає прозорості в процесі будівництва ЦСВЯП в зоні ЧАЕС

    Опубликовано: 2016-11-10 14:12:22

    Громадські організації стурбовані ситуацією, що склалася навколо будівництва Централізованого сховища відпрацьованого ядерного палива. Своє занепокоєння, та аргументи щодо проблематики даного питання представники ГО «Асоціація зелених», «Жіночої асоціації розвитку» та «Асоціації захисту прав громадян України» висловили в офіційному зверненні, котре адресували Міністру екології та природних ресурсів, Президентові ДП «НАЕК «Енергоатом», Голові Державної інспекції ядерного регулювання України.

    В листі наголошується, що не дивлячись на заяви НАЕК «Енергоатом» про прозорість та відкритість проекту, наявна у вільному доступі інформація про будівництво ЦСВЯП застаріла або неповна. Особливо це стосується оновлених Техніко-економічного обгрунтування (ТЕО) та «Оцінки впливу на навколишнє середовище» (ОВНС) проекту. Проведення державної експертизи ТЕО ЦСВЯП та ОВНС свідчить про те, що до проекту 2007-2008 року були внесені певні зміни, які потребують затвердження на державному рівні.

    «В умовах відсутності актуальної інформації складається враження, що ці роботи були виконані по прискореній процедурі – без надання вичерпної інформації населенню та без проведення нових громадських слухань», - зауважують громадські активісти.

    Разом з тим, на сайті НАЕК «Енергоатом» відсутня інформація про підготовку, проведення та результати таких слухань у 2015-2016 рр. Також у загальному доступі немає і самого тексту ОВНС. Між тим результати громадських слухань є невід’ємною частиною ОВНС і за їх відсутності уся процедура проведення державної експертизи може бути визнана нелегітимною. Це ставить під сумнів весь процес підготовки до реалізації такого важливого для країни об’єкту, як ЦСВЯП.

    Беручи до уваги наведені вище аргументи, активісти акцентують увагу на тому, що згідно з міжнародними зобов’язаннями, які взяла на себе Україна, а саме Орхуською Конвенцією, при реалізації проектів на кшталт ЦСВЯП, необхідно адекватно, своєчасно і ефективно інформувати зацікавлену громадськість на ранніх стадіях прийняття рішень про їх реалізацію. Також Україна зобов’язана забезпечити, щоб при затвердженні проекту у ньому були відображені результати громадського обговорення.
     
    У зв’язку з цим, громадськість наполягає на необхідності інформування населення про плани будівництва ЦСВЯП, надання на публічне обговорення матеріалів ОВНС та проведення широких громадських слухань з приводу проекту ЦСВЯП.

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.