• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Індустріальні парки в Україні можуть залучати мільярдні інвестиції

    Опубликовано: 2016-10-26 08:36:02

    Україна має сама сформувати конкурентні переваги для стимулювання внутрішніх і зовнішніх інвестицій в розвиток економіки. Такі інструменти не обмежуються простим географічним розташуванням, а повинні спрямовуватись на спрощення регуляторних норм, створення сприятливих податкових, кредитних умов для вкладників капіталів  тощо. Розвиток індустріальних парків та економічних зон зможе дати в перспективі значний ріст вітчизняної економіки – в Польщі той же механізм дав приріст ВВП на 50%. Про це йшлося на експертному круглому столі в парламентському комітеті з питань промислової політики та підприємництва.

    Запрошені фахівці Верховної Ради, громадських ділових організацій, керівники з бізнесу, в тому числі – іноземних інвесторів – разом дискутували щодо переваг та ризиків законопроектів №2554а, №2554а-д, нещодавно проголосованих в першому читанні.  Нагадаємо, відповідні документи спрямовані на розвиток мережі індустріальних парків в Україні із передбаченням відповідних стимулів.

    «Країна відчуває інвестиційний голод: капіталовкладень на душу населення в нас в 5-6 разів менше, ніж в ЄС, та у 12,  ніж у США. Склалася така ситуація, коли для інвестицій у нас залізна завіса, а для відтоку інтелектуальної, трудової сили за кордон – зелений коридор. Має бути навпаки»,  – наголосив голова парламентського комітету Віктор Галасюк.

    З його думкою погоджується президент УСПП Анатолій Кінах. Він переконаний, що разом із популяризацією України перед закордонними інвесторами потрібно заохочувати внутрішні інвестиції. Таким чином, національний ринок зможе набагато швидше «ожити», а ділова спільнота буде безпосередньо зацікавлена в партнерстві та максимально ефективному розвитку.

    «Індустріальні парки – це нові робочі місця, підтримка національного виробника, розвиток малого бізнесу, що обслуговує великі виробництва та інфраструктуру», – заявив Анатолій Кінах.

    При цьому він закликав чітко дотримуватися критеріїв зобов’язань учасників таких зон – з створення робочих місць, нарощування обсягів випуску продукції, середньої заробітної плати тощо. «Заходити»  ж в такі парки можуть всі, хто дотримуватиметься цих критеріїв.

    За словами голови парламентського комітету з питань податкової і митної політики Ніни Южаніної, побоювання у публічному середовищі, що механізм створення парків завдасть шкоди конкурентоспроможності виробників – безпідставні.

    «До прикладу, говорять про пільги для них при кредитуванні тощо. Пільги будуть до моменту запуску виробництва – і всі ті кошти вони будуть зацікавлені якнайшвидше віддати. Плюс щоквартальна звітність та контроль за їх діяльністю. Законопроектами передбачено достатньо інструментів для контролю за учасниками, щоб забезпечити конкурентні умови для всіх виробників і відсутність перешкод для тих, хто не працює в таких зонах»,  – підкреслила депутатка.

    «Ті, хто плутає індустріальні парки із офшорами – невігласи. Офшори – це закордонні компанії-прокладки, де немає виробництва, а тільки приховування грошей. Індустріальні парки – виробничі майданчики із спеціальними інвестиційно-привабливими умовами», – каже В.Галасюк.

    Великий акцент ділова спільнота робить на виведення ініціативи на місцевий рівень – адже тоді громади самі вирішуватимуть, чи потрібен їм індустріальний парк в області, які умови та преференції вони готові надати для залучення інвестицій і пожвавлення ринку праці.

    «У нас ще не створений ніякий парк, а вже є 6 меморандумів із зацікавленими іноземними інвесторами. 2 з них готові перенести виробництво з Китаю в Україну», – заявив мер Житомира Сергій Сухомлин.
    Як зазначили в комітеті ВРУ, низка голів ОДА та мерів міст вже направили листи підтримки вказаних законопроектів до ВРУ та Кабміну.

    Довідково. Індустріальний парк – облаштована відповідною інфраструктурою територія, у межах якої її учасники можуть здійснювати господарську діяльність у сфері промислового виробництва, а також науково-дослідну діяльність, діяльність у сфері інформації і телекомунікацій. В Україні про розвиток індустріальних парків заговорили у 2012 році. Було створено 4 такі зони, які запрацювали, але не на повну потужність: тривали перемовини із інвесторами. Прийняття вищевказаного законопроекту дасть стимул повноцінно використати потенціал такого інструменту як індустріальний парк та заохотить вкладати інвестиції в Україну.

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.