• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Держбюджет-2017 має містити складові майбутнього економічного росту

    Опубликовано: 2016-10-19 08:39:46

    Проект держбюджету-2017 повинен бути доопрацьований, адже не передбачає ні активізації національного ринку, ні зростання  платоспроможності населення, ні адресного захисту українських родин. Із закладеними в ньому «мінімалкою» в 1600 гривень та відсутністю прорахованих реперних точок промислового розвитку головний фінансовий документ  країни не виконає своїх завдань та законсервує економічну стагнацію в країні. Його слід наповнити конкретними розрахунками та завданнями – на основі спільних пропозицій урядовців, бізнесу, громадськості. На цьому наголошують в УСПП та Антикризовій раді громадських організацій.
    «Поки ми бачимо величезне навантаження на Пенсійний фонд та сам бюджет, водночас – немає розписаних ефективних шляхів наповнення останнього. Ефективних – означає  таких, що розвивали б український ринок, виробників, стимулювали самозайнятість, а не високі податки чи зростання обсягів субсидій на оплату ЖКГ.  Наразі в проекті бюджету на субсидії передбачено 51 млрд. гривень, дотації  Пенсійного фонду  – 153 млрд. гривень. Це дуже великі суми», – каже президент УСПП, голова Антикризової ради Анатолій Кінах.
    За його словами, ці витрати тільки зростатимуть – без створення якісних механізмів адресного захисту громадян, серйозного оздоровлення ПФ.
    Варто розуміти, зазначають промисловці, що дефіцит фонду обумовлений не лише зарплатами «в конвертах», на що йдуть окремі роботодавці, але й сам її розмір – найнижчий в Європі. Навіть в Болгарії, що вважається чи не найбіднішою країною ЄС, мінімальна заробітна плата на 20-30 євро в місяць більша, ніж середня по Україні.
    Це болюче вдаряє по платоспроможності нашого внутрішнього ринку і виробникам. Адже там, де немає попиту, стимулів до його зростання, не може бути розвитку виробництв, притоку інвестицій.
    «У проекті держбюджету мінімальна зарплата 1600 грн. та прожитковий мінімум в 1544 грн.  з максимально можливим зростанням за рік цих сум на 10%, що не покриватиме навіть втрати від інфляції. Чи можливо говорити в таких умовах про подолання кризи і подальший розвиток?», – акцентує президент УСПП.
    Ділова спільнота, УСПП, Антикризова рада громадських організацій закликає уряд і громадськість разом доопрацювати проект держбюджету-2017, передбачивши механізми активізації внутрішнього ринку, росту платоспроможності населення, створення точок росту в економіці, промисловості, адресних методів соціального захисту для зростання ефективного використання бюджетних коштів.
    «Бідність не стимулює економіку. І жодні реформи без посилення платоспроможності громадян результату не дадуть – вийде лише «замкнуте коло», що поглиблюватиметься з часом. Пора вирішувати ці питання: затягувати із цим небезпечно», – резюмував Анатолій Кінах.

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.