• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • За поданням Уповноваженого поновлено права колишніх працівників міліції з числа жінок на отримання одноразової грошової допомоги при звільнені зі служби

    Опубликовано: 2016-09-05 11:24:24

    До Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини звернулась громадянка Л., колишній працівник міліції, звільнена з органів внутрішніх справ у зв’язку з їх ліквідацією, щодо захисту її права на отримання одноразової грошової допомоги при звільненні.
    В рамках провадження у цій справі Міністерство внутрішніх справ України поінформувало про причину, що, на думку МВС, унеможливила виплату заявниці одноразової грошової допомоги. Вона полягала в тому, що на час звільнення зі служби працівник міліції не отримувала грошове забезпечення у зв’язку з перебуванням у відпустці для догляду за дитиною.
     За результатами аналізу законодавства у цій сфері та спираючись на відповідне роз’яснення Міністерства соціальної політики України, Уповноважений внесла Міністру внутрішніх справ України подання щодо забезпечення права колишніх працівників міліції з числа жінок на отримання одноразової грошової допомоги.
    «Відповідно до частини першої статті 9 Закону України «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб» особам рядового, сержантського, старшинського та офіцерського складу, зокрема органів внутрішніх справ, при звільненні зі служби у зв’язку із скороченням штатів або проведенням організаційних заходів, які мають вислугу 10 років і більше, виплачується одноразова грошова допомога в розмірі 50 відсотків місячного грошового забезпечення за кожний повний календарний рік служби», – йшлося у поданні Уповноваженого.
    Підстави звільнення зі служби, за яких не виплачується одноразова грошова допомога, визначені частиною третьою статті 9 зазначеного закону. Визначене законодавством право на отримання гарантованих державою виплат не може ставитись у залежність від обставин, у які потрапляє особа за незалежних від неї причин. Рівність прав гарантується Конституцією України (статті 21, 24).
    Крім цього, Уповноваженим було наголошено, що з порушеного питання Мінсоцполітики висловило свою позицію, яка полягає в тому, що одноразова грошова допомога при звільнені є обов’язковою гарантованою виплатою, яка проводиться за наявності підстав, визначених у вказаному законі. Мінсоцполітики, у свою чергу, направило до МВС відповідне роз’яснення ще у грудні 2015 року.
    За результатами опрацювання подання Уповноваженого, МВС поінформувало про прийняття рішення щодо поновлення права колишніх працівників міліції з числа жінок на отримання одноразової грошової допомоги та надання ліквідаційним комісіям ГУМВС та УМВС України відповідного розпорядження щодо забезпечення її виплати відповідно до законодавства.

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.