• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Звички українців при паркуванні авто – дослідження Goodyear

    Опубликовано: 2016-08-23 13:51:47

    Українці мають різні звички у способах паркування автомобіля, що обумовлено водійським досвідом, різними методами навчання паркуванню та гендерною приналежністю. Про це свідчать результати дослідження «Звички українських водіїв при паркуванні автомобіля», проведеного компанією GfK Україна на замовлення компанії Goodyear Dunlop Tires Ukraine у червні 2016 року.
    За результатами дослідження респондентів віком від 18 до 55 років дослідники з’ясували, що 39% водіїв зазвичай надають перевагу паркуванню переднім ходом. Тоді як дещо складніший спосіб паркування заднім ходом використовують 33% водіїв у містах із населенням 100 тисяч та більше мешканців. Окрім того, чверть опитаних (25,6%) обирає спосіб паралельного паркування, і лише 1,5% водіїв сказали, що використовують усі три способи залежно від ситуації. На думку дослідників, це свідчить про те, що більшість українських водіїв має усталені звички щодо найбільш зручних і комфортних для них способів паркування автомобіля.
    Цікаво, що звички у способах паркування також різняться як залежно від статі, так і від віку водіїв. Так, спосіб паркування переднім ходом частіше використовують жінки (43,3%), аніж чоловіки (35,1%), а от із паркуванням заднім ходом ситуація протилежна – більше чоловіків (36,4%) та менше жінок (31%) зазвичай обирають цей спосіб паркування у місті.
    Також з’ясувалося, що паркування переднім ходом більш притаманне респондентам у віці 18-24 років (54%), тоді як 40,2% більш досвідчених водіїв віком від 35 до 45 років зазвичай паркуються заднім ходом. І лише 4,5% найдосвідченіших водіїв у віці 46-55 років використовують усі три способи по ситуації (показник за цим варіантом відповіді в інших вікових групах не перевищує 0,7%).
    Результати дослідження засвідчили, що більшість водіїв (78%), які паркуються заднім ходом, під час цього маневру зазвичай дивляться у дзеркала. При цьому 38,5% усіх респондентів вказали у своїх відповідях, що при паркуванні заднім ходом вони обертаються назад і дивляться через заднє скло автомобіля. Переважно так у цій ситуації діє майже половина опитаних чоловіків (44,7%). А серед жінок трохи більше третини водіїв (32,7%) вказали, що коли вони паркують автомобіль, то озираються і дивляться назад через заднє скло.
    Окрім відмінностей між чоловіками та жінками у звичних способах паркування дослідники виявили також, що у представників обох статей різна потреба у соціальній взаємодії на дорозі та підхід до навчання навичкам паркування. Наприклад, жінки частіше за чоловіків звертаються по допомогу до паркувальників або своїх пасажирів (56% опитаних), тоді як чоловіки воліють паркуватися самотужки – 61,7% чоловіків сказали, що ніколи не звертаються по допомогу до інших осіб.
    Щодо навчання навичкам паркування, то майже половина респондентів (49,3%) зазначила, що вони навчилися паркуватися завдяки практичним заняттям з професійним інструктором. Хоча при цьому серед українських водіїв чималий відсоток і тих, хто вчився паркуватися самотужки методом спроб та помилок (44,3%).
    На відміну від жінок, більшість чоловіків частіше навчалася паркуватися самотужки (57%). Лише 25,9% опитаних водіїв зазначили, що паркуватися їх навчали батьки чи друзі. В той же час 48,7% українок сказали, що отримали навички паркування від близьких їм людей, а 55,6% – вдавалися до послуг професійних інструкторів. З-поміж усіх учасників опитування у різних вікових групах найбільший відсоток тих, кого навчали близькі та рідні люди, серед респондентів віком від 18 до 24 років (47,1%).
    На думку професійних водіїв-інструкторів, рух заднім ходом та інші маневри під час паркування є одними з найскладніших для опанування водійських навичок. Тому всім водіям треба бути вкрай уважними та обережними, аби уникати аварійно-небезпечних ситуацій. Компанія Goodyear нагадує, що взаємоповага та дотримання водіями і пішоходами правил дорожнього руху є запорукою безпеки на дорогах.

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.