• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Міністерство охорони здоров'я звернулося до жителів України у зв'язку із спалахом пташиного грипу в Криму

    Опубликовано: 2005-12-05 14:03:00
    В зв’язку із ситуацією що склалася в Автономній Республіці Крим, МОЗ України повідомляє що в 5 селах трьох районів АРК були зареєстровані випадки масового захворювання та загибелі птахів (с.Совєтське та с. Некрасівка Советського району, с. Ємельянівка та с.Ізобільноє Нижньогородського району, с. Завєтноє та с.Пушкіно Джанкойського району) Всі села територіально розташовані неподалік озера Сіваш.
     
    Загальна кількість населення що проживає на вказаній території складає 6 969осіб, з 1 290 дітей до 14 років.
     
    Загибель птахів зареєстровано у 97 подвір’ях, де мешкає 901 особа, з них 150 дітей.
     
    За повідомленням ветеринарної служби України лабораторні дослідження показали наявність вірусу пташиного грипу Н5. Остаточні лабораторні дослідження будуть проводитися в лабораторіях Англії, Італії або Росії.
     
    Президент України підписав Указ про введення надзвичайного стану в перерахованих населених пунктах АРК, та дав доручення створити штаб, для визначення зони надзвичайної ситуації, та вжиття невідкладних заходів задля протидії поширенню захворювання, та координації роботи із забезпечення населення необхідною медичною допомогою та харчуванням. До складу штабу від міністерства охорони здоров’я ввійшов Перший заступник міністра-Головний державний санітарний лікар України Сергій Бережнов. 
     
    Для забезпечення оперативного реагування щодо санітарно-епідеміологічного контролю та надання медичної допомоги Наказом міністра охорони здоров’я Юрія Поляченко при МОЗ України створено оперативний штаб щодо попередження виникнення і поширення пташиного грипу в Україні та профільна комісія щодо епідеміологічного, вірусологічного моніторингу та клінічного спостереження, до якої залучено провідних вчених та фахівців.
     
    Виявлення та реєстрація можливих випадків захворювання
     
       Міністерство охорони здоров’я згідно рекомендацій ВОЗ, після отримання інформації щодо виявлення вірусу грипу Н5 проводить у вищеназваних селах подвірні обходи. Для цього створені бригади до складу яких входять медичні працівники та фахівці санітарно-епідеміологічної служби.
     
    Станом на 8:00 5 грудня працює 19 спеціалізованих бригад.
     
    Бригадами проводяться подвірні обходи, опитування населення та виявлення осіб з проявами грипу та ГРВІ, продовж 3-4 грудня було проведено
     
    4 180 подвірних обходів зі 100% охопленням жителів садиб. За весь час зареєстровано 11 хворих на ГРВІ, з них 5 дітей. Такий рівень захворюваності не перевищує норми сезонних показників захворюваності.
     
    Всього під медичним наглядом знаходиться 901 особа, що проживають в садибах де зафіксовано загибель птахів.
     
    Приведено в готовність госпітальну базу, визначені лікарняні заклади, на випадок виникнення захворювань. Станом на 8:00 5 грудня 2005 року госпіталізовано 1 дитину з діагнозом ГРВІ, віком до 1 року.
     
    Імунопрофілактика
     
    Розпочато вакцинацію населення вакциною „Грипол” (виробник Російська Федерація, в наявності   1 422 дози, ), в першу чергу проводиться вакцинація жителів с. Некрасівка, де саме і почалось масове захворювання та загибель птахів, і де на сьогоднішній день найбільша кількість населення, котре могло перебувати у безпосередньому контакті з хворими птахами.
     
    6 грудня в Україну поступить 50 000 доз вакцини „Інфлувак” (Нідерланди)
     
    Протягом 5-12 грудня буде проведено 100% вакцинацію жителів всіх п’яти сіл.
     
    В подальшому міністерство охорони здоров’я проводитиме імунопрофілактику населення сіл, котрі територіально прилягають до вищеназваних населених пунктів, та інших прилеглих територій. Також буде проведено вакцинацію осіб котрі входять до контингентів ризику по всій території України, це в першу чергу працівники котрі зайняті в птахівництві, лікарі, фахівці міністерства надзвичайних ситуацій та інші.
     
    За оперативною інформацією штабу для населення готуються соціальні пакети до складу яких входитимуть вітаміни, імуномодулятори, при потребі дитяче харчування, противірусні препарати та засоби медичного призначення.
     
    Забезпечення лікарняних закладів обладнанням
     
    Для забезпечення надання належної медичної допомоги жителям постраждалих сіл наказом міністра охорони здоров’я виділено комплекти медичного обладнання для двох сільських амбулаторій та одного фельдшерсько-акушерського пункту.
     
    Комплект медичного обладнання для сільської амбулаторії №1(вартістю 196 510,0 грн). для сільської лікарської амбулаторії с.Завєт-Ленінське і с. Пушкіно Джанкойського району
     
    Комплект медичного обладнання для сільської амбулаторії №2 (вартістю 62 200,0 грн) для Ємел’янівської сільської лікарської амбулаторії Нижньогірського району і для Новожилівської сільської лікарської амбулаторії Білогірського району
     
    Комплект медичного обладнання для фельдшерсько-акушерського пункту (вартістю 15 906,0 грн) для ФАПу с.Ізобільноє , Нижньогірського району   і с.Нєкрасовка,   Совєтського району.
     
    Епідеміологічна ситуація в регіоні знаходиться під контролем. Станом на 8:00 5 грудня 2005 року жодного випадку захворювання людини на пташиний грип не виявлено. Захворюваність на гострі респіраторні вірусні інфекції серед населення в   даних регіонах не   збільшена і   знаходиться на рівні   сезонної,   не зареєстровано захворювання людей у садибах, де загинули птахи. Зведені бригади медиків і працівників санітарно-епідеміологічної служби продовжують свою роботу.
     
    Інформаційно
     
    Пташиний (курячий) грип – це інфекційна хвороба тварин (птахів), яка викликається одним із різновидностей вірусу грипу, а саме типу А. Вона вперше була виявлена в Італії, понад сто років тому і зустрічається всюди. Вважається, що усі птахи сприйнятливі до даної інфекції, водночас деякі види менш сприйнятливі, чим інші.
     
    Викликають пташиний грип 15 підтипів вірусу грипу. Високу патогенність мають підтипи H5 і H7.
     
    Мігруючі водоплавні птахи – частіше дикі качки - є природним резервуаром вірусу пташиного грипу. Водночас ці птахи найменш сприйнятливі до інфекції. Домашні птахи, включаючи курей, гусей і індиків, дуже сприйнятливі до збудника інфекції, тому епізоотії смертельного грипу швидко поширюється серед них.
     
    Вірус пташиного грипу, як правило, не вражає інші види тварин, окрім птахів і свиней
     
    Перший підтверджений випадок зараження людей пташиним грипом був у Гонконгу в 1997 році, коли штам H5N1 викликав тяжке респіраторне захворювання у 18 осіб, з яких 6 померло. Захворювання людей відбувалися під час спалаху пташиного грипу, викликаного високопатогенним штамом вірусу. Інфікування людей у 17 випадках відбулося на пташиних ринках, у одному - випадку – на пташиній фермі. Захворювання людей були викликані тим же штамом, що і серед популяції домашніх птахів.
     
    При розширеному дослідженні цього спалаху стало відомо, що джерелом зараження була інфікована домашня птиця, з якою захворілі мали тісний контакт. Дослідження на генетичному рівні дали можливість визначити, що вірус передавався безпосередньо від птахів до людей.
     
    Два інших штами вірусу пташиного грипу нещодавно також викликали захворювання людей. Спалах високо патогенного пташиного грипу H7N7, що розпочався в Нідерландах у лютому 2003 року, призвів до смерті одного ветеринара і викликав легку форму хвороби в 83 осіб – робітники птахоферм і члени їх сімей.
     
    Легкі форми захворювання, викликані вірусом пташиного грипу H9N7, виявлені у дітей у Гонконгу 1999 року (2 випадки) і в середині грудня 2003 року (1 випадок).
     
    Із 15 підтипів вірусу пташиного грипу підтип H5N1 викликає особливе занепокоєння з кількох причин. Цей підтип мутує дуже швидко і має схильність отримувати гени від вірусів, що інфікують інші види тварин, а також людей.
     
    Таким чином, двічі підтверджена здатність вірусу грипу підтипу H5N1 викликати тяжкий перебіг хвороби у людей. Лабораторні дослідження, зокрема, продемонстрували, що виділені популяції цього підтипу мають високу патогенність і можуть бути причиною тяжкого захворювання у людей.
     
    1997 року варіанти грипу H5N1 продемонстрували здатність безпосередньо інфікувати людей. Зараження людей у 2004 - 2005 роках відбулися у Китаї та В'єтнамі. Широке поширення збудника інфекції серед птахів збільшує ймовірність його передачі людям. Вчені передбачають, що люди, які одночасно інфіковані штамами грипу людини і пташиного грипу, можуть стати “резервуаром для змішування” вірусів, у результаті чого може з’явитись новий підтип вірусу з достатньою кількістю людських генів, який буде легко передаватись від людини до людини. Це у подальшому може призвести до виникнення пандемії.
     
    Основуючись на історичних прикладах, пандемії грипу можуть виникати в середньому три-чотири рази кожне століття, коли з'являється новий підтип вірусу, який має властивість швидко передаватись від людини до людини. Виникнення пандемії грипу передбачити важко. Велика пандемія грипу 1918-1919 років спричинила смерть близько 50 мільйонів людей в усьому світі. Мали місце пандемії також у 1957-1958 та 1968-1969 роках зі значно меншими людськими втратами.
     
    Більшість експертів ВООЗ схиляються до думки, що швидке знищення хворої птиці з усієї популяції в Гонконгу у 1997 році попередила епідемію серед людей.
     
    Основним заходом, який зменшує ризик захворювання людей під час великих спалахів пташиного грипу, є вибраковка та знищення поголів’я хворої птиці. Ця стратегія дозволяє зменшити інтенсивність епізоотії та знизити ступінь контакту людини з джерелом інфекції. Особи, які доглядають птахів, вибраковують та знищують хворих птахів повинні бути вакцинованими проти грипу з метою зменшення ймовірності інфікування їх одночасно штамами курячого грипу і грипу людини. При цьому зменшується ризик обміну генами між вірусами.
     
    Особи, які залучаються до відбраковування та знищення птиці, обов'язково повинні бути захищені відповідним спеціальними одягом, засобами захисту органів дихання та зору. Засоби індивідуального захисту повинні обов’язково піддаватись дезінфекції, або бути разового використання. З метою профілактики їм варто також приймати антивірусні препарати.
     
    Збудник пташиного грипу чутливий до температури (при 60оС він знищується протягом 30 хвилин), та дезінфектантів, які містять йод чи формалін.
     
    Опублікована інформація про клінічний перебіг пташиного грипу H5N1 у людини обмежується дослідженнями випадків в Гонконгу. Під час спалаху пташиного грипу у пацієнтів розвивалися такі симптоми як лихоманка, біль у горлі, кашель, а при декількох летальних випадках - важка дихальна недостатність, що виникає внаслідок вірусної пневмонії.
     
    Антивірусні препарати, частина з яких може бути використана як для лікування, так і для профілактики захворювань, викликаних штамами вірусів грипу А, є клінічно ефективними для дорослих і дітей. Однак вони мають певні протипоказання. Деякі з цих препаратів, крім того, високо вартісні, тому їх поставки обмежені.
     
    Для виготовлення нової вакцини у необхідних кількостях, здатну забезпечити захист проти нових підтипів вірусу, необхідно принаймні чотири місяці.
     
    Шляхи передачі інфекції: від тварини до людини при безпосередньому контакті.
     
    Основні симптоми “курячого грипу” у людини:
    - кон’юнктивіт
    - риніт
    - сльозовиділення
    - загальні симптоми, які спостережуться при звичайному грипі
    При виявленні інфекції у людини лікарем призначається симптоматичне лікування.
     
     Инф. КMU.gov.ua
     
    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.