• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Із країни роблять один гаманець — «Нафтогаз»

    Опубликовано: 2016-08-16 12:31:39

    Президент ветував закон про розблокування рахунків підприємств теплокомуненерго, не дивлячись на звернення Кличка та інших мерів, які розуміють усю гостроту ситуації.

    Тобто всі гроші, які люди платять за тепло, енергію і гарячу воду, акумульовані на рахунках теплопостачальних підприємств, безакцептно будуть списані і перераховані НАК «Нафтогаз України», нібито за заборгованість перед ним.

    Що відбувається насправді? При вивченні природи  «заборгованості» підприємств ТКЕ перед «Нафтогазом» ГО «Публічний аудит» встановила, що левова частка цього боргу — зовсім не за газ! Це штрафні та інші санкції, відсотки, пеня тощо. Ще раз — мова йде не про пряму заборгованість за поставлений товар, а про ті чи інші навантаження на цю заборгованість, сформовані, до речі, у минулі роки. Ці навантаження небеззаперечні й оскаржуються у судах.

    Наприклад, згідно додаткової Постанови Вищого Господарського Суду України окрім 344,9 млн грн. основного боргу ПАТ «Київенерго» повинне погасити перед «Нафтогазом»: 80,7 млн грн пені; 3% річних – 5,16 млн грн; інфляційних втрат – 144,36 млн грн; 7% штрафу – 29,43 млн грн.  Тобто зверху на 344,9 накинули ще 259,6 млн грн надприбутку для НАК «Нафтогаз України».

    «До чого призведе така ситуація? У регіонах підприємства ТКЕ не зможуть підготуватися до опалювального сезону: грошей немає, їх забирає «Нафтогаз». «Нафтогаз» же, навпаки, стає єдиним індикатором «поліпшень» у країні: він переповнюється від грошей, які влада вилучає у людей за допомогою навмисно завищеної ціни на газ, і у підприємств, із неоднозначних, здебільшого надуманих підстав», — пояснює Максим Гольдарб, директор ГО «Публічний аудит».

    «Комусь важливо, щоб саме «Нафтогаз» став тією «кубишкою», де будуть складатися, а потім і виводитися всі гроші країни. Кому це потрібно в Україні — очевидно стає зрозуміло після того, як Порошенко наклав вето на підготовку до опалювального сезону», — продовжує незалежний аудитор.

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.