• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Уряду запропонують нову Концепцію організації охорони здоров’я в Україні

    Опубликовано: 2016-08-05 08:42:05

    Медична галузь в Україні на сьогодні є найбільш не реформованою, при тому саме на її реформу більш за все чекають українці. Міністри, один за одним, змінюються, концепції міняються, а результатів – нуль. Тому до розробки концепції активно долучається громадськість. Член ради директорів Спілки українських підприємців (СУП) та екс-заступник губернатора Київської області Валерій Кондрук розробив та запропонував власну Концепцію нової організації охорони здоров’я «Модель 5», до обговорення якої активно запрошуються громадськість та експерти.
    Основна ідея Концепції – впровадження обов’язкового державного страхування для всіх громадян України за рахунок цільового призначення частини існуючого податку на отримання гарантованих державою медичних послуг (без підвищення податкового навантаження). Також концепція передбачає значну реорганізацію самої системи охорони здоров’я та її фінансування, а саме оплату медичних послуг замість «ліжко-місця» та підвищення рівня самоврядування в медичних закладах – головні лікарі на всіх рівнях надання медичної допомоги є виборчою посадою.
    «На сьогодні у світі існує декілька успішних моделей надання медичних послуг: приватне фінансування охорони здоров’я народило найуспішнішу у світі медицину США (при цьому, доступну не всім); модель Бісмарка (фінансування медичних послуг через обов’язкове страхування), яка успішно реалізована у Німеччині; модель Беверіджа (бюджетне фінансування медичних послуг) ще успішніше реалізована у Великобританії. І Модель Семашка, яка була впроваджена в радянські часи у нас. Для зручності в обговоренні своїх пропозицій я назвав нову модель організації охорони здоров’я – «Модель 5», підкреслюючи цим, що вона не повторює жодну з існуючих чотирьох основних», - пояснив Валерій Кондрук назву запропонованої моделі.
    «Концепція спирається на існуючу модель Семашка, яка подарувала нам розвинуту інфраструктуру медичних заходів та висококваліфікованих лікарів. Це те, що завдяки впровадженню «Моделі 5» ми зможемо зберегти, але використовувати більш ефективно», - розказав автор Концепції. 
    Мета Концепції - побудова нової організації охорони здоров’я в Україні із врахуванням сучасного стану медичної галузі, фахового досвіду медичного персоналу, наявної інфраструктури медичних закладів, досвіду країн, які мають беззаперечні успіхи у розвитку медицини та організації охорони здоров’я та рекомендацій ВООЗ з організації охорони здоров’я.
    Концепція розроблялась з урахуванням економічного стану країни. Її впровадження не потребує додаткових витрат, лише незначних змін в законодавстві.
    «При наявності політичної волі Концепцію можна впровадити за 10-12 місяців, при тому не вносячи зміни в 49 статтю Конституції, згідно якої кожний громадянин України має право на безоплатну медичну допомогу», - додав Валерій Кондрук.
    Концепція доступна за посиланням: http://sup.org.ua/wp-content/uploads/2016/08/PYATA-MODEL-KONTSEPTSIYA-ORGANIZATSIYI-OHORONI-ZDOROVYA.pdf
    Запрошуємо експертів та небайдужих громадян до обговорення: https://www.facebook.com/kondrukvp/posts/1766010763617239

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.