• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Мери міст приєдналися до антитарифного руху

    Опубликовано: 2016-06-23 16:03:32

    Мери міст приєднуються до загальнодержавного антитарифного руху – тепер і «Асоціація міст України», що сьогоднішні тарифи є абсолютно непідйомними і їх потрібно скасовувати. Як повідомив Голова Асоціації, відповідне звернення буде надіслано до Президента, Верховної Ради та Кабінету Міністрів України.

    Такий крок, на переконання аналітика в сфері ЖКГ «Публічного аудиту» Тараса Галайди, є одним із найбільш дієвих способів захисту споживачів від беззаконня монополій та мовчазного потурання в цьому Нацрегулятора: місцева влада повинна впливати на встановлення тарифів та володіти 100-відсотковим контролем за якістю послуг.

    «У нас же зараз тренд децентралізації? Так ось, відповідно до нього НКРЕКП має працювати в повній синергії з місцевою владою, а не так, як зараз, погоджуючи тарифи без жодної перевірки на економічну обґрунтованість, без будь-яких санкцій до постачальників-порушників. Це абсурд, коли місто не може на власний розсуд керувати своїм комунальним господарствам та впливати на рівень тарифів», – акцентує спеціаліст.

    Тому в «Публічному аудиті» переконані, що наразі мають активізуватися та активніше підключатися до боротьби з грабіжницькими тарифами на ЖКП муніципальні органи – кожен окремо, а також спільно в рамках Асоціації міст України. «Вони повинні звертатися у всі можливі державні інстанції – до парламенту, Уряду,  НКРЕКП, до Президента, аби ті переглянули свою тарифну політику й зробили все, щоб суми в платіжках споживачів були підйомними, справедливими та відповідали їхнім достаткам», – переконаний Галайда.

    Він зауважує, що днями з такою заявою виступив мер Києва Віталій Кличко, підкресливши, що тарифи є «резонансною і важливою для людей проблемою, на яку жодним чином не впливає місцева влада».

    «Мери чудово розуміють, що вже зовсім скоро, коли надійдуть нові платіжки, саме вони зіткнуться з серйозними проблемами. Нацкомісія, урядовці, депутати, президент, як завжди, умиють руки – віддуватися за все доведеться саме місцевим державним адміністраціям»,  – вказує керівник «Публічного аудиту» Максим Гольдарб.

    Він додає, що тому в новому законі про ЖКП, який перебуває на розгляді ВР, мають бути чітко прописані повноваження органів місцевого самоврядування та надані їм реальні важелі для впливу на тарифоутворення та контроль за якістю комунальних послуг.

    ​Нагадаємо, раніше начальник Головного управління з питань цінової політики КМДА Василь Яструбинський підтвердив, що координація дій КМДА з вищими органами влади в питанні формування тарифів нагадує «розмову глухого зі сліпим», коли регулятор сам затверджує порядки формування тарифів, Мінрегіон затверджує для територіальних громад інші порядки, а Київрада декілька місяців поспіль б’ється над проблемою формування тарифів. «Регулятор не хоче прислуховуватися ні до міністерства, ні до КМДА – він якусь свою політику проводить у цьому напрямі», – зазначав чиновник.

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.