• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Валерія Лутковська: «Вдалося домовитися про переміщення з АР Крим на територію, підконтрольну Уряду України, 18 засуджених осіб»

    Опубликовано: 2016-06-23 12:34:50

    Про це Уповноважений Верховної Ради України з прав людини заявила після зустрічі з Уповноваженим з прав людини у Російській Федерації Тетяною Москальковою, що відбулася у Мінську 21 червня 2016 року.
    «Ми досягли домовленості щодо 18 ув’язнених, але це неповний перелік. Ми обмінялися списками, ми їх звірили. Мій список трохи більший, він налічує біля 40 осіб. Я передала його Тетяні Миколаївні для подальшого обговорення.
    Обговорювалося багато тем, а  рішення щодо  них знайдемо під час наступних зустрічей. Сподіваюся, вони відбудуться найближчим часом  і обов’язково за участю правозахисників обох країн", – зазначила Валерія Лутковська.
    Дата наступної зустрічі двох Омбудсманів ще не  відома, проте вони завірили, що вона відбудеться, а  обговорюватися будуть як  питання ситуації на  південному сході України, так і  проблема з  порушенням прав  українців та кримських татар  в АР Крим та ув’язнених українців в РФ.
    «Ми домовилися, що підгрунтям для подальших контактів будуть питання захисту прав людини на території наших держав незалежно від політики та міждержавних  стосунків.
    Крім того, хочу нагадати, що ще у 2013 році ми уклали Мемрандум про співпрацю між Омбудсманами України і Російської Федерації. Ми порозумілися на тому, що цей меморандум треба актуалізувати, що його треба привести у відповідність до існуючого стану справ. На наше обопільне переконання, цей документ повинен діяти, щоб громадяни України на території РФ, і громадяни Росії на території України перебували під захистом Уповноважених з прав людини», - резюмувала Валерія Лутковська.
    Загалом свою першу зустріч Уповноважені з прав людини України та РФ назвали продуктивниою.
    Як уже повідомлялося, 9 червня 2016 року, з ініціативи Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини Валерії Лутковської відбулася телефонна розмова з нещодавно призначеною Уповноваженим з прав людини в РФ Тетяною Москальковою щодо питань дотримання прав людини в окупованій АР Крим.
    Керуючись винятково принципами верховенства права і враховуючи найкращі інтереси громадян України, які тримаються у місцях несвободи в окупованій АР Крим, Валерія Лутковська під час телефонної розмови звернула увагу  Уповноваженого з прав людини в РФ Тетяни Москалькової на необхідність визначення чіткої процедури передачі таких осіб.
    Під час телефонної розмови Омбудсмани обох країн домовилися про проведення особистої зустрічі в найкоротші терміни для невідкладного вирішення організаційних питань щодо передачі громадян України, які перебувають у місцях несвободи в АР Крим і висловлюють бажання бути переміщеними на материкову частину України.

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.