• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • «Тарифна мобілізація» подала позов на Кабмін через завищену ціну газ

    Опубликовано: 2016-06-06 16:01:04

    ГО «Тарифна мобілізація» звернулася з адміністративним позовом до Окружного адмінсуду Києва, в якому вона оскаржує ціну на газ у розмірі 6879 грн за тисячу кубів, встановлену з 1 травня 2016 року Кабміном. До ухвалення рішення «Тарифна мобілізація» також попросила суд призупинити дію відповідної Постанови КМУ, – про це повідомляє прес-служба громадської організації.

    Позивачі вказують на те, що нові ціни на газ не є прозорими та не відповідають принципу недискримінаційності, тоді як це ключові умови при встановленні цін на природний газ, визначені Законом «Про ринок природного газу». Між тим, у Постанові № 315 не наведено структуру граничної роздрібної ціни, її економічної обґрунтованості.

    Крім того, представники «Тарифної мобілізації» апелюють до того, що ціна на природний газ для побутових споживачів встановлена за  відсутності фінансового плану  ПАТ «Укргазвидобування» (видобувача природного газу) за 2015 рік і на 2016 рік, інвестиційної програми розвитку компанії, у ній відсутнє виконання цілої низки вимог третього енергопакету (реструктуризації «Нафтогазу», поділу видів діяльності, 100-відсоткового обліку, наявності ринкового регулятора).

    «У Кабміні наполегливо переконують, що ціна на газ для населення справедлива, об’єктивна та обґрунтована. Що найголовніше, нас  запевняють у тому, що вона ринкова, але це абсурд, бо не можна вважати ціну на природний газ ринковою за відсутності ринку природного газу. Нашим законодавством лише задекларовано право споживача обирати постачальника комунальної послуги та природного газу – в реаліях такого немає. Зрозуміло, що конкурентний ринок комунальних послуг дозволив би значно покращити і їх якість, і стримувати ціни, але поки що такі плани – тільки в примарному майбутньому», –  вказує співініціатор «Тарифної мобілізації» Максим Гольдарб.

    Крім того, в обґрунтуванні позову йдеться, що, якщо ціну на газ для релігійних організацій у розмірі 3 913 грн за тисячу кубів було встановлено відповідно до вимог Ст.4 ЗУ «Про ринок природного газу», саме її слід вважати економічно обґрунтованою та рентабельною, причому для всіх побутових споживачів. Якщо ж ні, то Кабмін завідомо встановив збиткову ціну, чим грубо порушив вітчизняне законодавство. До того ж, різні ціни для тих категорій споживачів, які перебувають у подібних ситуаціях, протирічить принцип недискримінації. 

    «Справедлива ціна на газ принципова і важлива й тому, що вона визначає тарифи не лише на газ, а й на інші комунальні послуги – опалення та гарячу воду. Не може вважатися нормальним у цивілізованій країні грабіжницьке підвищення за два останні роки тарифів на газ на 600 %, на опалення та гарячу воду – на 200 % відповідно, і на цьому тлі мінімальної заробітної плата тільки на 19 %. Про те, що ціни/тарифи на ЖКП мають за Законом відповідати досягнутому рівню соціально-економічного розвитку, урядовці вже навіть не згадують. Вони не поспішають виправляти приголомшливий дисбаланс, адже завжди  простіше закликати людей відрізати газ добровільно чи лякати примусовими відключенням від мереж», – констатує Гольдарб.

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.