• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Депутати хочуть побороти корупцію на ринку зерна та врятувати ДПЗКУ від банкрутства

    Опубликовано: 2016-04-18 11:38:15

    У Верховній Раді зареєстровано законопроект «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо протидії корупції на ринку зерна».

    Авторами законодавчої ініціативи, зареєстрованої під №4454, є народні депутати Олексій Мушак, Вадим Кривенко, Анатолій Кузьменко, Олег Кулініч, Сергій Лабазюк, Вадим Івченко, Федір Негой, Ігор Бриченко та Олександр Бакуменко.

    «Корупція є одним з основних чинників, які гальмують розвиток українського агропромислового комплексу, тому ми з колегами будемо і далі, крок за кроком, вносити антикорупційні законопроекти на розгляд Верховної Ради. На жаль, ринок зерна – не виключення, і тут ми маємо колосальні втрати держбюджету через різноманітні махінації чиновників. Думаю, норми цього закону значно скоротять можливості для таких махінацій», - прокоментував реєстрацію законопроекту один з його авторів, член Аграрного комітету ВРУ Олег Кулініч.

    Згідно з пояснювальною запискою, необхідність прийняття даного законопроекту викликана системними зловживаннями з боку тих суб'єктів ринку зерна, частка держави в статутному капіталі яких становить понад 50%.

    «Це вже стало причиною завдання державі багатомільярдних збитків та в подальшому може призвести, в тому числі, до банкрутства Державної продовольчо­зернової корпорації України», - зазначається в документі.

    Посилаючись на інформацію Мінагрополітики, автори законопроекту стверджують, що тільки впродовж останніх декількох років збитки від зловживань у державних компаніях склали понад 9 млрд. грн.

    Для протидії корупції в цій галузі народні депутати, зокрема, пропонують зобов’язати суб’єктів ринку зерна із часткою держави понад 50% купувати зерно та продукти його переробки на території України лише у сільськогосподарських товаровиробників, що не дозволить відмивати державні кошти на корупційних схемах за участі посередників.

    Крім того, пропонується зобов’язати таких суб’єктів укладати договори купівлі­продажу зерна та продуктів його переробки на відкритих аукціонах, що дозволить уникнути махінацій із купівлею в одного учасника чи завчасним підбором групи підставних учасників торгів.

    Автори законопроекту також виступають за заборону державним суб’єктам здійснювати експортно­імпортні операції з зерном та продуктами його переробки за участю резидентів офшорних зон і хочуть зобов’язати державних суб’єктів регулярно звітувати про операції та послуги, які ними купуються чи надаються.

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.