• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Агресивна політика Росії щодо України нівелює сумніви у правильності курсу на зближення України з ЄС – Інститут аграрної економіки

    Опубликовано: 2016-04-07 15:25:49

    Агресивна політика Росії щодо України нівелює сумніви у правильності курсу на зближення України з Європейським Союзом і вимагає більш ефективного використання можливостей поглибленої та всеохоплюючої зони вільної торгівлі між ЄС та Україною, зазначив директор Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки», академік НААН Юрій Лупенко.
    За його словами, обсяги експорту продукції вітчизняного АПК до Євросоюзу поступово зростають, тоді як частка Російської Федерації протягом 2014–2015 років значно зменшилася.
    У 2011 році експорт агропродовольчої продукції з України до РФ сягнув свого історичного максимуму у 2,1 млрд дол. США і наступні два роки тримався на рівні близько 2,0 млрд дол. США. 2014 року внаслідок порушення торговельних зв’язків з боку Російської Федерації обсяги імпорту нею української сільгоспродукції зменшилися більш, ніж удвічі, а 2015 року – у 6,6 разу (0,3 млрд дол. США) проти показників 2013 року.
    Обсяги експорту української сільгосппродукції до країн – членів Європейського Союзу у 2005 році були на 20% менші, ніж обсяги поставок до РФ і становили 1,1 млрд дол. США. А вже з 2006 року вони перевищили показники Росії, демонструючи поступове збільшення обсягів закупівель. 2011 року ЄС імпортував вітчизняного продовольства на 3,4 млрд дол. США. 2012 року обсяги експорту продукції АПК до Європи збільшилися у півтора разу і вперше сягнули близько 5,1 млрд дол. США. Минулого року Україна поставила на європейські ринки сільськогосподарської продукції майже на 4,2 млрд дол. США.
    У 2014 році обсяги експорту української сільгосппродукції до ЄС перевищили обсяги її поставок до Росії у 5,1 разу, а минулого року розрив сягнув 13,5 разу, поінформував науковець.
    На його думку, євроінтеграційна політика стає потужним стимулом для модернізації аграрного сектору економіки.
    Важливими чинниками посилення позицій вітчизняних сільгосптоваровиробників та збільшення обсягів експорту української продукції на ринки країн – членів ЄС є перехід на європейські стандарти виробництва для формування зовнішньоекономічного потенціалу і подальшого розширення зовнішньоекономічної діяльності, а також подальша диверсифікація українського експорту, підсумував Юрій Лупенко.

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.