• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Валерія Лутковська: «Дотримання прав людини в системі психіатрії має бути на першому місці»

    Опубликовано: 2016-03-21 08:37:08

    На цьому наголосила Уповноважений Верховної Ради України з прав людини під час проведення експертної дискусії «Заклади судової психіатрії в Україні: від покарання до лікування»,  що відбулася у Секретаріаті Уповноваженого за підтримки Програми розвитку ООН в Україні та Міністерства закордонних справ Данії.
    «Ми не втручаємося у процес лікування в психіатричних закладах, адже не є фахівцями у цій сфері. Ми фіксуємо лише те, в яких умовах людина проходить  курс психіатричного лікування.  Саме тому ми прагнемо привідкрити завісу втаємничення такого лікування, негативні традиції якого накопичувалися десятиліттями, саме тому дотримання прав людини у системі психіатрії є один із пріоритетів у діяльності Офісу Омбудсмана», - зазначила Валерія Лутковська.
    Ознайомивши учасників дискусії з результатами огляду закладів психіатрії в Україні, міжнародний експерт Роберт ван Ворен  (Нідерланди)  розповів про  співпрацю із Секретаріатом Уповноваженого у реалізації ідеї пілотного проекту щодо створення сучасної судово-психіатричної установи, модель якої можна було з запровадити в усіх регіонах України. На його переконання, успішна реалізація такого проекту може докорінно  змінити усю систему психіатрії в Україні, яка досі зберігає чимало рудиментів колишньої радянської системи.
    Керівник Департаменту питань реалізації національного превентивного механізму Секретаріату Уповноваженого Катерина Чумак  розповіла  про результати моніторингу НПМ стану дотримання прав людей у системі закладів судової психіатрії. Вона зауважила, зокрема,  що попри акти реагування Уповноваженого з прав людини (подання Прем’єр-міністру України ще у 2013 році), а також рекомендації, які надавались у Спеціальних доповідях «Моніторинг місць несвободи  в Україні: стан реалізації національного превентивного механізму» (за 2013 і 2014 рр.), питання прийняття нормативно-правового акту щодо регламентації застосування фізичного обмеження не було вирішено. Відсутність належної правової регламентації призводить до різного застосування фізичного обмеження пацієнтів, що можна трактувати як обмеження прав людини .
    Під час моніторингових візитів зафіксовані також практика позбавлення права пацієнтів на участь у судових засіданнях при розгляді їхніх справ, довготривале перебування у лікарнях, відсутність терапевтичного середовища тощо.
    Учасники  дискусії: працівники Секретаріату Уповноваженого, Міністерства охорони здоров’я, керівники психіатричних установ, міжнародні та національні експерти, правозахисники обговорили системні проблеми в закладах судової психіатрії та висловили свої рекомендації щодо їх подолання.

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.