• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • УКБС: НБУ ВІДСТУПАЄ ВІД ПОЛІТИКИ ЗНИЩЕННЯ МАЛИХ БАНКІВ

    Опубликовано: 2016-03-18 08:57:50

    Асоціація «Український Кредитно-Банківський Союз» вітає перші кроки НБУ, спрямовані на збереження на ринку невеликих банків. Адже донедавна регулятор не приховував намірів ліквідувати усі банки, які до кінця 2016 р. не збільшать статутний капітал мінімум до 300 млн. грн. Однак, під тиском експертного середовища та депутатського корпусу НБУ змінює регуляторні підходи. Зокрема, НБУ вже пропонує цим банкам продовжувати діяльність у фінансовій сфері шляхом трансформації у фінансові компанії.
    Відповідна ініціатива свідчить про вимушену відмову НБУ від намірів штучного і одномоментного виведення з ринку фінансово здорових і надійних банків, капітал яких менше 500 млн. грн., але які мають чітко визначену стратегію розвитку, свою нішу банківських продуктів і достатню кількість клієнтів, зацікавлених в таких продуктах.
    На думку УКБС, це дасть позитивний сигнал для ринку.
    Разом з тим, ідея трансформації вказаних банків у фінансові компанії хоча й дозволяє обійтись без ліквідації юрособи, але фактично веде до штучного зменшення кількості діючих банків в Україні. Адже позбавляє невеликі банки можливості надавати суто банківські послуги, визначені ст. 47 Закону України «Про банки і банківську діяльність»: залучати депозити, кредитувати, обслуговувати рахунки клієнтів.
    Водночас, експерти УКБС вважають, що для збереження стабільності в банківській системі та її докапіталізації НБУ доцільніше використати інші дієві механізми, що застосовуються у міжнародній практиці.
    А саме, визначити категорії спеціалізованих банків, що передбачено Законом України «Про банки і банківську діяльність», та регулювати їх діяльність через економічні нормативи та правове забезпечення операцій. Наприклад, обмежити надання цими банками окремих послуг, зокрема, щодо залучення вкладів населення (т.з. «обмежена ліцензія»), підвищити вимоги до нормативу достатності (адекватності) регулятивного капіталу Н2, тощо.
    «УКБС сподівається, що саме ці заходи будуть наступним кроком НБУ для стабілізації ситуації на ринку й в економіці, - зазначає Генеральний директор Асоціації «Український Кредитно-Банківський Союз» Галина Оліфер». – Крім того,  Верховна Рада планує на рівні Закону закріпити реалістичні та поетапні графіки збільшення розмірів статутних капіталів банків (законопроект реєстр. № 4230). Це забезпечить дотримання принципів передбачуваності та прогнозованості державної політики регулювання фінансового сектору України, що є важливим для інвесторів».

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.