• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Українські експортери повинні бути максимально активними на ринках ЄС

    Опубликовано: 2016-02-19 13:16:20

    Україні варто добиватися збільшення квот по експорту в країни Євросоюзу (там де вони передбачені), при цьому максимально вибираючи вже ті, що є. Адже, вичерпавши всього за 1,5 місяці 2016 року ліміти по  кукурудзі, меду тощо, та наблизившись до заповнення квот по зернових, по багатьох інших позиціях українські товаровиробники набагато менш активні. Окрім того, наші експортери мають диверсифікувати продукцію, пропоновану ринкам ЄС, зокрема, нарощуючи торгівлю товарами із високим ступенем переробки та доданою вартістю. Таку думку висловив президент УСПП Анатолій Кінах в інтерв’ю телеканалу «Рада».

    «ЄС – дуже привабливий партнер для України та є величезним платоспроможним ринком для наших експортерів. Зона вільної торгівлі, що в повну силу запрацювала з початку цього року, безумовно, стимулює українських виробників посилювати власну конкурентоспроможність, якість товарів, розробляти дієві стратегії по виходу на  ринки Євросоюзу. Саме на цих моментах державі та самим бізнесменам, компаніям потрібно зосередити увагу, адже можливості є, а використовуються вони не повною мірою», – зазначає Анатолій Кінах.

    На його переконання, зараз, як ніколи, гостро постала необхідність  прийняття галузевих програм адаптації до технічних стандартів та регламентів ЄС. Промисловці та підприємці вже неодноразово звертали на це увагу керівництва країни, пропонуючи співпрацю.  Якщо вітчизняний товар буде більш  якісний та конкурентний, обсяги торгівлі стануть більшими,  в Україні стимулюватиметься виробництво товарів з високою доданою вартістю. 

    «Торгувати сировиною, сільськогосподарськими культурами у нас виходить.  Але, по-перше, ціни на сировинних ринках останнім часом мають тенденцію до зниження, а ми по наданим Україні квотам вичерпуємо їх за місяці. Продукція з низьким ступенем переробки не може бути домінуючою  частиною експорту, тим паче у країни із таким промислово-виробничим потенціалом, як у нас. Тому потрібно посилювати технологічну, інноваційну складову вітчизняної економіки, виробляти продукцію із високою доданою вартістю та домагатися її просування на ринки  ЄС», – переконаний лідер ділового співтовариства України.

    Нагадаємо, Україна з початку поточного року вичерпала виділені на 2016 рік квоти на безмитні поставки в країни Європейського Союзу на мед, сік і кукурудзу. Близькі до заповнення квоти на ячмінь (вичерпана на 90%), ячмінну крупу і борошно (на 63%), цукор (на 62%), пшеницю (на 55%). Загалом ЄС ввів для України тарифні квоти на 36 видів продуктів ( м'ясо птиці, крупи, борошно, мед, молочні продукти і сухе молоко, гриби тощо). Після того, як квота вичерпується , виробникам доводиться платити мито.

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.