• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Фінансовий Комітет ВР взяв за основу для доопрацювання нову редакцію закону щодо обов’язкового страхування відповідальності автомобілістів

    Опубликовано: 2016-02-17 09:02:59

    Комітет Верховної Ради з питань фінансової політики і банківської діяльності вирішив взяти за основу для доопрацювання у робочій групі із наступним винесенням на розгляд парламенту проекту Закону про обов'язкове страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів  (№ 3670)  авторства Сергія Рибалки, Михайла Довбенка, Степана Кубіва та інших народних депутатів.

    Таке рішення Комітет ухвалив на своєму засіданні 16 лютого. За пропозицією першого заступника голови Комітету Михайла Довбенка, до робочої групи мають увійти народні депутати, представники Нацкомфінпослуг, страхових асоціацій та організацій захисту прав споживачів страхових послуг. Він підкреслив, що суспільство дуже потребує оновлення законодавства у цій сфері – саме тому необхідно знайти компроміс у стінах профільного комітету, бо інакше законопроект може провалитися під час голосування у сесійній залі парламенту.

    Глава комітету Сергій Рибалка зазначив, що при підготовці законопроекту (реєстр. № 3670) авторський колектив поставив перед собою два завдання: захистити права потерпілих, та зробити систему більш зручною як для них, так і для страхових компаній.

    “Запропонована саме оновлена редакція законопроекту. Оскільки діючий Закон України набрав чинності ще  1 січня 2005 року. За цей час надто багато змінювали та доповнювали, значно оновились світова практика, європейське та українське законодавство і судова практика. Закон банально застарів", - заявив глава профільного Комітету.

    За його словами, законопроектом пропонується привести захист потерпілих у ДТП до вимог законодавства ЄС, у тому числі, шляхом поступового збільшення страхових сум, удосконалити систему відшкодування збитків, завданих потерпілим, через  чітку регламентацію процедури та порядок оцінювання розміру збитків потерпілого, що позбавить можливості недобросовісних страховиків затягувати виплати та занижувати їх розмір. Також  пропонується запровадити систему прямого відшкодування збитків. Запровадження електронного полісу кардинально вирішить проблему фальшивих полісів та суттєво зменшить кількість випадків шахрайства, додав Сергій Рибалка.

    Він підкреслив, що оновлена редакція законопроекту підвищить відповідальність страховика за порушення строків виплати відшкодування з вини страховика, оскільки  вводить додатковий штраф, що не передбачав альтернативний проект закону. На його думку, «цей дієвий механізм дозволить дійсно захистити права автовласників».

    Новим законопроектом пропонується  імплементувати вимоги Євродирективи щодо створення єдиного інформаційного центру, до якого може звернутись будь-який автовласник та отримати консультації, повідомив Сергій Рибалка. За його словами, зменшити зловживання у Моторному (транспортному) страховому бюро допоможе законодавче закріплення обов’язковості проведення щорічного аудиту та обов’язкове юстування положень про централізовані страхові резервні фонди.

    Нацкомфінпослуг у своєму висновку підтримав необхідність прийняття цього законопроекту. На думку голови цього органу Ігора Пашка, нагляд за МТСБУ необхідно зберегти, оскільки досвід показує, що Моторне бюро ухвалює надто багато рішень, які викликають нарікань. За його словами, над цим законопроектом довго працювали не лише представники Нацкомфінпослуг, а  й багато представників страхових організацій. Ігор Пашко підкреслив, що законопроект істотно підвищує прозорість функціонування системи обов'язкового страхування автомобілістів, зокрема, і діяльності МТСБУ. Він наголосив, що досі є надто багато скарг споживачів саме на діяльність членів МТСБУ – 70% скарг громадян щодо діяльності страховиків, стосуються саме страхування цивільної відповідальності автовласників.

    Глава комітету Сергій Рибалка також заявив, що комітет як завжди "відкритий для співпраці і запрошує на засідання робочої групи усі зацікавлені сторони, у тому числі представників страхових компаній та організацій захисту прав споживачів страхових послуг".

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.