• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • В рамках дії ЗВТ Україна має найближчим часом створити інститут уповноваженого економічного оператора

    Опубликовано: 2016-02-17 08:52:19

    З початком дії зони вільної торгівлі Україна має якнайшвидше створити інститут Уповноваженого економічного оператора (УЕО), що дозволить спростити митні процедури та розпочати імплементувати Митний кодекс Європейського союзу.

    Загалом, необхідно внести відповідні законодавчі зміни у частині митних процедур, вони регламентовані двома законопроектами, як на сьогодні розробляє уряд: «Про внесення змін до Митного кодексу України (щодо уповноваженого економічного оператора та спрощень митних формальностей)» та «Про внесення змін до Податкового кодексу України (щодо особливостей оподаткування операцій із ввезення на митну територію товарів Уповноваженими економічними операторами)».

    Після прийняття необхідних законодавчих змін, Україна зможе розпочати запроваджувати всі необхідні механізми у сфері спрощення торгівлі, налагодити безперебійний ланцюг постачання товарів через митну територію, і тому ці законопроекти є першочерговими як для митниці, так і в цілому для успішного розвитку економічних відносин нашої держави з країнами ЄС в рамках дії ЗВТ.  

    Відповідні законопроекти розроблені Міністерством фінансів України, Державної фіскальної служби за участі європейських експертів та представників бізнесу.

    Введення інституту УЕО дозволить пришвидшити митні процедури, встановити новий формат взаємодії між митними органами та бізнесом. Законопроектами передбачається, що підприємства, яке хочуть отримати статус УЕО за певними параметрами, мають звертатися до митних органів. Далі підприємства повинні виконати низку чітко прописаних процедур, зокрема, пройти попередній митний аудит, протягом якого буде перевірено низку показників – від платоспроможності до внутрішньої організації роботи та навчання персоналу.

    Підприємство-резидент має право звернутися до митниці для отримання статусу уповноваженого економічного оператора. Статус уповноваженого економічного оператора надається шляхом видачі сертифіката, який визнається на всій митній території України.

    Відповідно до законопроекту, підприємству можуть бути видані такі види сертифіката уповноваженого економічного оператора: «на спрощення митних процедур» та «щодо надійності і безпеки».

    При цьому підприємство самостійно обирає вид сертифіката УЕО, який він бажає отримати або - обидва види.

    Довідка: інститут УЕО є пріоритетом як для країн ЄС, так і для багатьох інших розвинених країн. Вперше він був впроваджений відповідно до Рамкових стандартів безпеки міжнародної торгівлі Всесвітньої митної організації, прийнятих у 2005 р. На сьогодні УЕО діють в усіх 28 країнах ЄС, США, Швейцарії, Норвегії, Японії, США, Китаї та ін. Зокрема, в ЄС загалом діє понад 13 тис. операторів, у США – майже 11 тис. 

    Урядовий офіс з питань європейської інтеграції

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.