• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Експерти з’ясували, яке орендне житло пропонуватимуть українцям

    Опубликовано: 2016-01-15 14:33:00

    2016 рік  має стати роком старту програми орендного житла в Україні, – заявив віце-прем'єр-міністр – міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ Геннадій Зубко в інтерв’ю «Урядовому кур'єру».

    «Наше завдання — будувати не найбільшу кількість квадратних метрів, а якомога більше якісних квартир», — сказав він. Втім, як з’ясував «Публічний аудит», міністерський законопроект «Про орендне житло» дозволяє інвесторові ігнорувати державні будівельні норми, зводячи орендні будинки з гіршими параметрами технічних вимог,  ніж це передбачено для багатоквартирних будинків.

    Крім того, закон дозволяє й диференціацію орендної плати в межах одного орендного будинку. Так, плата за кімнати з аналогічними характеристиками, що розміщені в одному будинку, може відрізнятися більш ніж на 20%, і від яких критеріїв – поверху, стану ремонту – відштовхуватиметься орендар, можна тільки припускати.

    Є нюанси й із порядком передачі житла в оренду. Власник повинен на своєму веб-сайті та в місцевій пресі повідомити про конкурс на право оренди, і, по завершенні 10 днів, укласти договір з переможцем. «Тут потрібно розуміти, що з точки зору реалій, в яких ми живемо, зацікавлені люди можуть й не побачити оголошення, а власник зробить все, щоб житло отримали ті, хто йому потрібен. А якщо буде подана лише одна заявка, конкурс не проводитиметься взагалі і договір оренди просто укладуть з цим заявником», – зазначає спеціаліст.

    Стосовно питання власності, то орендний будинок може належати як державі та громаді, так і приватному інвесторові. Причому важливо, що законопроект не врегульовує правовий статус, до прикладу, реконструйованого будинку. Так, якщо він перебуває у комунальній власності, а реконструкцію зроблено за рахунок інвестора, логічним є питання: кому належатиме результат праці?

    «Це немаловажно, адже орендні будинки стануть дуже ласим шматком. Їхні власники зможуть отримувати не те, що прибутки, а надприбутки, зокрема й завдяки тому, що з них знімається цілий ряд витрат, які несуть інші власники офісних центрів. Так, їм дозволяють не сплачувати податок за пайову участь у розвитку інфраструктури населеного пункту; вони безкоштовно отримають доступ до інженерних мереж для будівництва, реконструкції та подальшої експлуатації будинку; нададуть суттєву знижку на приєднання електроустановок; земельну ділянку для будівництва орендного будинку отримають в постійне користування на безоплатній основі», – розповідає заступник керівника «Публічного аудиту» Андрій Вігірінський.

    Більше того, як вказує спеціаліст, незрозуміле питання з місцями виділення земельних ділянок. Адже це можуть бути як гетто на межі населеного пункту, так і ділянки в центрі населеного пункту, де вартість оренди нежитлових приміщень є вкрай цікавим бізнесом. Крім того, варто розуміти карту орендних будинків, які будуть утворені внаслідок реконструкції, адже вони можуть займати місця в історичних частинах міст.

    У цілому, за прогнозом фахівця, інвестор може розраховувати на дуже прибутковий бізнес, який окупиться вже за п’ять–десять років.

    У відповідь на питання, хто ж може виявитися таким інвестором, Вігірінський припускає:  «Держава та органи місцевого самоврядування на сьогодні такі проекти зможуть реалізовувати виключно за рахунок міжнародної допомоги, а з поточними кредитними рейтингами країни протягом найближчих двох–трьох років шанси на це зменшуються. Іноземні інвестори? А ось тут найцікавіше. Адже міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Геннадій Зубко навесні цього року анонсував переговори з китайськими інвесторами стосовно отримання довгострокової позики в сумі $ 15 млрд на будівництво житла. Зважаючи на те, що відповідний законопроект виник через 5–6 місяців після проведення відповідних переговорів, і його ініціатором є саме міністерство, яке очолює Зубко, можна припустити, що він написаний під конкретних інвесторів».

    Як резюмує керівник «Публічного аудиту» Максим Гольдарб, така сума інвестицій, звісно, є позитивною тенденцією для України, але не факт, що вона призведе до різкого зростання кількості робочих вакансій та збільшення зайнятості населення. Цілком можливо, що за аналогією з японським інвестпроектом щодо модернізації Бортницької станції, китайська компанія CITIC Construction Co., Ltd прийде на наш ринок зі своїми працівниками, які з часом укоріняться в Україні.

    ​Тож, на думку, «Публічного аудиту» така ініціатива Україні наразі справді необхідна, але не за умов, коли українцям через благі наміри покращити житлові умови пропонуватимуть неякісне житло, на яке вони навіть через десятки років проживання за жодних обставин не матимуть змоги претендувати.

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.