• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Зона вільної торгівлі дає величезні можливості, які треба розумно використовувати

    Опубликовано: 2016-01-15 08:37:07

    Україна вступила в режим вільної торгівлі з  ЄС, і хоча пройшло лише пару тижнів,  експерти очікують значну активізацію вітчизняних експортерів з виходу на євроринок та зміцненню власної конкурентоспроможності. У  вітчизняних промисловців і підприємців  є значний потенціал, бажання достойно конкурувати на євроринку, і це вже завдання держави – максимально підтримати їх в цьому, не пускаючи  процеси на самотік, вважають в УСПП.

     Так, за офіційними даними, лише впродовж першого тижня 2016 року українські підприємці отримали більше тисячі сертифікатів-дозволів на експорт до Євросоюзу.  Бізнес самостійно вивчає правила і положення умов вільної торгівлі.  Зокрема, з 1 січня українці побили рекорд за зверненнями до онлайнової Служби підтримки експорту Євросоюзу (EU Export Helpdesk).

    «Зона вільної торгівлі з ЄС дає нам величезні можливості, які було б неправильно зводити лише до зростання товарообігу.  Нагадаю, що вже майже рік українські експортери діяли в преференційному режимі з боку західних партнерів. ЗВТ має посилити притік в країну євроінвестицій, яких, до слова,  було і раніше до  70% у всій структурі іноземних капіталовкладень. Справа в тім, що попри успіхи одних підприємств, які більш мобільні в оновленні своїх виробництв, підтвердженні технологічних параметрів, багато інших стикається зараз із проблемою значних ресурсних затрат на модернізацію, нестачею коштів для цього», – зазначив президент УСПП, голова Антикризової ради громадських організацій Анатолій Кінах.

    Питання, що робити таким компаніям, неодноразово вивчалося аналітиками УСПП в ході консультацій із іноземними партнерами. Зокрема, в рамках спільно організованого Першого литовсько-українського економічного форуму, що пройшов у грудні в Вільнюсі, литовські промисловці та урядовці на міністерському рівні підтвердили можливість створення спільних підприємств, залучивши інвестиції на вже існуючі українські виробництва. Причому, серед зацікавлених інвесторів – представники і інших європейських країн.

    «Це тільки один із прийнятних варіантів. Втім, потрібно вживати заходів і на внутрішньому, «домашньому» рівні. Потрібні стимули для виробників, які спрямовують свої зусилля до ЄС.  У Антикризовому плані спільних дій влади та бізнесу, запропонованого бізнесом владі, є чітке бачення таких кроків: звільнення від оподаткування прибутків підприємств, що спрямовуються на модернізацію, скасування жорстких термінів повернення валютної виручки тощо», – підкреслив Анатолій Кінах.

    Підприємницька громада наразі отримує інформаційну та організаційну підтримку через  представництво УСПП та українського бізнесу в Брюсселі, яке в рамках домовленостей між УСПП та керівництвом Європарламенту, а також найбільшого бізнес-об’єднання Європи – Businesseurope, постійно моніторить ситуацію щодо реалізації всіх можливостей вільної торгівлі. Сюди ж належить і вивчення спільно із європейськими  представниками успішності та доступності програм підтримки українському малому та середньому бізнесу. Свою допомогу готовий надати Центр підтримки експорту УСПП.

    Промисловці та підприємці  переконані, що на даному етапі, так званому «вікні можливостей», потрібно діяти максимально злагоджено та системно. Вони вимагають  від влади довгоочікуваний запуск Експортно-кредитного агентства, вирішення внутрішніх проблем із корупцією, що відлякує інвесторів, та й загалом перехід до активних дій у тісній співпраці із підприємництвом та громадянським суспільством.

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.