• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Захисту Клиха вдалося отримати меддокументацію, що підтверджує застосування тортур під час допитів у Владикавказі

    Опубликовано: 2015-12-24 13:00:39

     

     

    Завдяки Європейському суду з прав людини в розпорядженні захисту Станіслава Клиха опинився журнал реєстрації амбулаторних хворих та медичні карти, оформлені на Станіслава Клиха у місцях несвободи міст Пятигорська та Грозного цього року (окремі фрагменти див. у додатку).

     

    Про це повідомляють кампанія #LetMyPeopleGo та Українська гельсінська спілка з прав людини.

     

    Раніше захист оприлюднював заяву Клиха про застосування до нього тортур, але медичну документацію адвокату Марині Дубровіній витребувати не вдавалося. Наразі ж захист здобув ще один аргумент на користь того, що свідчення у справі Карпюка та Клиха були здобуті Слєдкомом із використанням незаконних методів ведення слідства, а, отже, згідно з практикою ЄСПЛ, майбутній вирок може бути визнаний сумнівним.

     

    Зокрема, у виписці з журналу новоприбулого спецконтингенту від листопада 2014 року, яка була надана ЄСПЛ Медико-санітарною частиною №95 Федерального казенного закладу охорони здоров’я Федеральної служби виконання покарань у м. Грозному, є запис про наступне:

     

    “В області променезап'ясткових суглобів з обох боків є старі рубці неправильної форми зі слів, від наручників. На колінному суглобі є старий рубець округлої форми 2 на 4 см праворуч. На лівому колінному суглобі є старий рубець 3 на 4 см округлої форми з ознаками запалення. Зі слів ці тілесні ушкодження (рубці) отримав 1 рік тому з 25 серпня до 15 вересня 2014 року під час допиту в місті Владикавказ. В області гомілковостопного суглобу є старі рубці близько 0,5 см.”

     

    Цей запис був зроблений після обстеження С.Клиха у вересні 2015 року, тобто рівно через рік після допитів у Владикавказі.

     

    Окрім того, у виписці з медичної карти Станіслава Клиха, наданого тим самим закладом, у висновках різних лікарів (фельдшера Рамзанова, старшого інспектора Ісаєвої, хірурга Сулейманова) інформація про сліди від тортур - підтверджується. Констатується наявність рубців в області променезап'ясткових, гомілковостопних та колінних суглобів, деякі - з ознаками запалення, у зв’язку із чим С.Клих скаржиться на біль. Згідно із приведеними словами Станіслава, він підтверджує, що ці ушкодження отримав у Владикавказі під час допиту, та конкретизує: рубці - це наслідок наручників і застосування електричного струму.

     

    Водночас, Європейський суд з прав людини відмовив у застосуванні “правила 39” щодо Станіслава Клиха, який утримується наразі в Грозному. У відповіді, яка надійшла до організацій, що подавали скаргу до Євросуду - Української Гельсінської спілки з прав людини та британської правозахисної організації EHRAC, ідеться про те, що суд не вбачає підстав для проведення невідкладного незалежного медичного огляду Клиха. “Правило 39” застосовується тоді, коли, на думку суду, життю та здоров’ю увязненого загрожує суттєва небезпека.

     

    Нагадаємо, що наразі громадянин України Станіслав Клих перебуває у СІЗО в Грозному та разом із Миколою Карпюком обвинувачується у вбивстві російських військовослужбовців під час Першої Чеченської війни. Триває судовий процес. Наступне засіданні відбудеться 13 січня 2016 року.

     

    Інформація #LetMyPeopleGo та Української Гельсінської спілки з прав людини
    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.