• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Освіта Майбутнього: як її створити в Україні?

    Опубликовано: 2015-12-23 22:16:39

    22 грудня о 13.00 в приміщенні Українського кризового медіа-центру (Хрещатик, 2, Український дім) відбувся прес-брифінг, організований Міністерством освіти і науки України та Інститутом модернізації змісту освіти. Під час заходу була представлена стратегія «нової школи», що є фундаментом реформи освіти, яку Уряд обрав основною реформою на 2016 рік, представляючи проект бюджету наступного року.

    Заступник міністра освіти і науки України Олег Дерев’янко відкриваючи захід сказав:

    «Сьогодні дуже важливо приділяти увагу саме реформуванню системи шкільної освіти – оновити програми, навчати навичкам ХХІ століття (мислення, спілкування, взаємодія) а також фінансовій, цифровій, громадянській грамотності, забезпечувати нову інфраструктуру та нові умови роботи для вчителів, підвищувати вагомість професії педагога, залучати відомих успішних людей для передачі досвіду, та в результаті створити справжню «моду» на освіту впродовж життя серед українців. При цьому варто брати кращі досягнення найуспішніших світових моделей – фінської, сінгапурської систем освіти, враховуючі власні досягнення. Ми вдячні уряду за сприяння у незалежному оцінюванні практичних знань українських школярів, що буде проводити  Міжнародна програма оцінювання навчальних досягнень учнів PISA у 2018 році. Такий моніторинг допоможе отримати об’єктивне бачення якості загальної середньої освіти у порівнянні з провідними країнами світу.» Заступник міністра освіти і науки України закликав всіх об’єднати зусилля над реформою освіти, і повідомив, що вже зроблені перші вагомі кроки.

    Директор Інституту модернізації змісту освіти Наталія Вяткіна повідомила, що першим етапом на шляху до нової освіти стало реформування складної та забюрократизованої структури при МОН – Інституту інноваційних технологій і змісту освіти, в якій раніше працювало 612 працівників. Наразі створено два окремих  інститути, скорочено штат працівників на 23%, введено в структуру нові унікальні відділи, що сприятимуть навчанню не тільки школярів та студентів, а і дорослих цифровій грамотності, підприємництву, та новим сучасним навичкам, а також формувати інноваційну структуру шкільного менеджменту. А найголовніше – тепер система освіти стає відкритою до якісних інноваційних проектів, що розробляються громадськістю, і вже ведеться робота із бізнесом, зокрема потужними IT-компаніями, що допомагають навчати дітей та молодь, а також викладачів сучасним інформаційним технологіям.

    Також під час прес-брифінгу відбулось онлайн включення експерта з Словакії, операційного менеджера Вишеградського фонду пані Лєнки Букової, яка висловила думку, що: «Наразі Україні вкрай необхідно забезпечити сталий розвиток громадянського суспільства, оскільки це є найкращою інвестицією в успішне майбутнє держави від якої залежить, яка буде Україна через 5-10 років. Цей шлях пройшли всі успішні країни, які сьогодні мають найвищий рівень демократії та впливу у світі.  А для того, щоб жити в справжньому демократичному суспільстві треба мати відповідні знання та навички. Саме тому системі освіти в Україні необхідно якомога скоріше на державному рівні запровадити уроки громадянської освіти на постійній основі, щоб навчити українців думати та діяти з позиції свідомого громадянина, справжнього патріота своєї країни».

    Наприкінці брифінгу було презентовано Форум громадянської освіти, який реалізовує соціальний освітній проект «Академія Навичок» спільно з Міністерством освіти і науки України.

    Керівник проекту Форум Громадянської Освіти Марія Богуслав підбиваючи підсумки результатів проекту за рік сказала: «Ми вперше в Україні запропонували основи громадянської освіти. Це було досить складно насамперед тому, що до нас не було готових прикладів, і ми робили все «з нуля»: спочатку провели соціологічне дослідження та виявили, які навички та знання необхідні українцям, щоб стати свідомими та проактивними громадянами. Потім створили Освітні Цілі, такі як: «Жити в європейській країні», «Брати участь у прийнятті рішень», «Стати соціальним підприємцем», «Створити ОСББ», «Ефективно протидіяти корупції», «Свідомо голосувати на виборах», «Бути фінансово грамотним», «Знати англійську мову» тощо. А у фіналі заходу Заступник Міністра освіти і науки України Олег Дерев’янко публічно запропонував Марії Богуслав попрацювати в системі освіти:: «Сьогодні Міністерство освіти і науки України є відкритим, як до суспільства в цілому, так і до нових трендів в освіті. Саме тому ми пропонуємо посаду заступника директора Інституту модернізації змісту освіти Марії Богуслав, яка наразі є яскравим представником громадського сектору та впроваджує інноваційні інструменти освіти. Переконаний, що такими підходами нам, спільно з новаторами з громадянського суспільства, освітнього сектору та соціально відповідального бізнесу, вдасться реформувати українську систему освіти, зупинити «відтік мізків» за кордон та значно покращити рівень людського капіталу в Україні. Саме людський капітал сьогодні є основним фактором успішності будь-якої держави у світі». 

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.