• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Влада знову перехитрила власний народ – Гольдарб

    Опубликовано: 2015-11-20 12:39:13

    Постанова НКРЕКП про встановлення тарифів на газ для населення скасована судом, але відповідно до Закону «Про ринок газу» рішення про встановлення цін на газ приймається Кабміном. Тобто, скасовано нормативний акт, який і без того жодної вже ролі не відіграє, а від 1 жовтня ж діє Постанова Кабміну, якою встановлено ціну саме в 7188 грн за тисячу кубів. Цим самим, як переконаний керівник «Публічного аудиту» Максим Гольдарб, команда Президента перекинула м’яча на поле прем’єра, і той взяв прийняття відповідного рішення на себе – за політичною домовленістю або з власної волі.

    «Загалом влада знову перехитрила власний народ і, напевно, саме тому Адміністративному суду дозволили прийняти законне рішення про скасування незаконної постанови НКРЕКП – воно ні на що не впливає. Насправді зараз у вищих владних кабінетах мали б зробити все для того, щоб це рішення суду не вступило в законну силу, адже воно підтверджує юридичний факт перевищення повноважень чиновниками Нацкомісії, а якщо так, у майбутньому всі ті, хто був відповідальний за встановлення грабіжницьких цін на комунальні послуги, можуть бути звинувачені у вчиненні злочинного діяння», – вважає фахівець.

    За його словами, кримінальне право України передбачає такий склад злочину, як перевищення службових повноважень (365 стаття), що спричинило тяжкі наслідки. При правильному підрахунку нескладно встановити, скільки населення переплатило за газ – це й можна вважати тяжкими наслідками, за які і чиновникам із Нацкомісії, й урядовцям доведеться нести відповідальність. «Максимум, на що можна буде зіслатися, – це на халатність. Але немає тут халатності, а є зумисні дії щодо затвердження тарифів. Крім того, керівництво Нацкомісії чудово розуміло, що орган створений незаконно, і Президент вийшов за рамки своїх повноважень, утворюючи його. Це означає, що всі рішення цього органу апріорі є незаконними та неконституційними, і ті, хто їх ухвалює, без сумніву, це розуміють», – говорить Максим Гольдарб.

    Він додає: «Моя принципова позиція – ні в якому разі не платити. Причому не одній людині, а населенню. Якщо влада не чує населення, наполегливо говорить “ви будете платити, нікуди не дінетеся”, таку ж позицію мають бути зайняти люди: “ми не будемо платити, поки ви не доведете, чому ціна на газ має бути саме 7200 грн; чому добувач газу отримує з цієї суми неповних 500 грн?”. Тут немає жодної економічної формули чи обґрунтування – проста хитрість, як витягнути гроші з кишень людей».

    Як повідомив Максим Гольдарб, зараз зі справою щодо незаконності створення Нацкомцісії «Публічний аудит» звернувся до Європейського суду. «Українське правосуддя перешкоджає розгляду позову до Президента про визнання незаконним його рішення щодо створення НКРЕКП. Для кожного з 450 депутатів я підготував відповідне конституційне звернення, щоб через Конституційний суд вирішити це питання. У кращому випадку ми отримали листи про те, що “у вас прекрасна ініціатива, звертайтеся далі, ми дуже уважно все будемо розглядати”. Реально майже ніхто з теперішніх народних обранців, у тому числі ті, що всіма силами обурюються таким тарифам, не підтримав цю пропозицію», – резюмує фахівець.

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.